petek, 21. junij 2024

Samo rad me imej

 Obala sem.

Obme butajo zgodbe.

Tukaj sem, da jih izpovem.

     

 Rad me imej… ne me imet rad.  To sta dve glavni misli, ki se pojavljata v knjigi Tereze  Vuk Zakaj ima moj hudič krila. Če imate dovolj močen želodec, da se prebijete skozi njen vulgarni sleng, pol genitalij in kletvic, boste pri opisu narkomanskih padcev našli prave duhovite in eksistencialne bisere o življenju, ljubezni in smrti. Ker tako iskrenega in brezkompromisnega opisa o življenju na dnu, o hrepenenju po normalnosti in sreči, da bi jo fotr kdaj objel, o depresiji, iskanju umetnega raja v trdih drogah in alkotu ne boste našli nikjer drugje v naši literaturi. Crnkovič je prepoznal njen izvirni talent in  ji dal možnost pisanja kolumn in knjig.  Primerjajo jo z Bukowskim, ki prav tako opisuje popivanje in seksanje, vendar je v primerjavi s Terezo kot blažev žegenj.

Presunljivo je, kako Tereza samo sebe lucidno analizira, da je luzerka,  a si ne more pomagat, da je depra ne bi skoz in skoz razžirala, da se zaveda, da vedno vse “zafuka”, da uničuje sebe in ljudi okoli sebe, da se želi ubit (metadon al radiator?) pa le vztraja naprej v samouničevanju z alkotom in gandžo.  Za 45 rojstni dan, po 17 letih brez trde droge, spet popusti in si v nos nabije koko. Reče si, samo še tokrat, a se zadeva še večkrat ponovi. Za 47 rojstni dan pa se ji je izpolnila želja, da odide s tega sveta. Spet se zgodi sinhroniciteta: Janu ravno razlagam, kako je bila Tereza povod za mojo izdajo blogov v knjigi leta 2016. Takrat sem jo namreč povabila na mojo predstavitev v Trubarjevo hišo, misleč če je njej uspelo z izdajo blogov, bo tud meni. In  glej ga vraga, kljub temu, da je že takrat bila “celebrity” , kot sama cinično pravi, mi je takoj odgovorila. Tako iskreno, da wtf si ne bi nikoli mislila, da bo komu zgled, da pa je pač na predstavitev ne bo. Pošteno! Torej Janu to razlagam in pogugla njeno ime in mi reče, da je na 24 ur, da je Tereza Vuk umrla, ker ji je odpovedalo srce. Norooo! Pa za Kresnika 2024 je bila imenovana njena knjiga. Jutri bo podelitev na Rožniku.

Draga Tereza, naj ti bo ta prehod v svetlobo najboljši trip ever, kjer bosta tvoje utrujeno srce in telo našla mir in objemov kolikor potrebuješ! Amen

 

Zgodba odhodov se nadaljuje. Pretrese me, da se je poslovila tudi Mely, prijateljica z joge, nasmejana in poduhovljena mojstrica djotiša in kolumnistka na My Chi-ju – templju za telo, dušo in duha. Tudi tebi, draga Mojca, želim, naj te angeli svetlobe ponesejo v rajske vrtove ljubezni! 

Pa s Terezo se objemita!!



petek, 14. junij 2024

Kaj bi rekel dr.Gruber?

    Stabile oder nich stabile? Jaz nimam dr. Gruberja ampak dr. Žinka. Če se kakšno leto ne zglasim pri njem, me kar pokliče na pregled. Ko sem imela 6  napadov migrenske avre v 2 tednih je izrekel zgodovinske besede: To mi ni všeč, in čez 2 uri sem že bila na nevrološki kliniki. Seveda je to bilo še pred štrajkom, zdaj je vprašanje, koliko časa bi trajalo.

     No, po letošnjem kontrolnem laboratoriju se je zgodilo, da je bila vrednost sladkora 7,1. In je spet izrekel zgodovinske besede: To, draga gospa, je že sladkorna bolezen. In sem pristala v registru sladkornih bolnikov. Čaka me še pregled za tromesečno povprečje ampak se mi zdi, da moja trebušna slinavka v povezavi z jetri začenja slabeti in ne deluje več z vso močjo. Darja, bo treba na dieto, jesti več sadja in zelenjave, piti manj pirčka in črtati slastne čokoladne roladice, smrk, smrk. Dragi moji, vse za zdravje. V nadaljevanki bi dr. Gruber odkril, da so bile vrednosti napačne in da sploh ne gre za sladkorno bolezen, v realnem svetu pa …

Izguba identitete pri upokojitvi in zakaj pesnike posluša vse manj ljudi

    Hja, identiteta. Kaj je to in zakaj se spreminja? Na to temo sem odgovarjala na intervjuju s svojo nečakinjo, ki piše doktorat. Na eni strani je delo kot vrednota, prek katere se samouresničujemo (ali se pa samo ekonomsko preživljamo). Na drugi strani pa upokojitev, ko nisi več aktivni član družbe, dobiš zastonjsko upokojensko kartico in 10% popust v trgovini na koncu meseca. Priznam, da semi imela par mesecev kar krizo identitete. Zjutraj ni bilo treba za računalnik, nobenega stresa ni bilo več, nobenih lektur in rokov za oddajo prevodov. Sicer fajn ampak mal čudn. Dobro je bilo, da sem se tudi geografsko prestavila iz mesta na deželo. Začela obdelovati vrtiček in gojiti rože, prevzela coaching kolegici Heleni iz ljubljanske joge za certifikat aktivnega angleškega jezika, snovati skupino Darivaya in pripravljati koncept za samostojno vodenje joge in kardio vadbe za starejše. Pa dobila za rojstni dan platna in akrilne barve, da bom “malala”, ko bo čas za to. Ljudje, ki so mi blizu, so itak ostali z mano, ne glede na identiteto, ker se le-ta pri meni oblikuje navznoter in ni toliko družbeno oz. statusno opredeljena.

    Sem še vedno: “Darja, prevajalka, blogerka, pesnica, mati, žena, babica” kot sem se opredelila v intervjuju. Naj živijo identitete, čim več jih je, tem bolje!

 Smo že pri pesnikovanju. Na Igu smo imeli v okviru tedna dejavnosti napovedano avtorsko branje poezije. Lepo zastavljen program slikarske delavnice, ob 19h pa branje poezije.  Sem želela prinesti luč (svečo) v kletki za ptiče, simbolično, kot da pesniki prinašamo luč v domove in srca, osvobajamo besede in jih pošiljamo v nebo… Ni bilo nič od tega. Zaradi spremenjenega datuma dogodka  sem moral na hitro zrecitirati svoje pesmi in potem hiteti na koncert Stinga v LJ, Alenka je bila zadržana v parlamentu, pesnika Marussiga izpod Šmarne gore vsaj v mojem času ni bilo na branje. In publika? Kje je bila publika, da bi skupaj vibrirali in se dvigali v doživljajske višave? Kajti pesem je prav to, ko se te dotakne, zavibriraš, soutripneš. Publike skoraj ni bilo, razen slikarjev, ki so osvobajali barve in oblike, mojih dveh prijateljic in še dveh, treh poslušalk. Boste rekli, da ni pomembno, Koliko je poslušalcev, da so tisti, ki so bili tam, pravi. Je že res, ampak če pesniki ne bodo imeli več publike, bodo tudi njihove pesmi kmalu zamrle.

 Beseda je metulj.

Lahko te poboža ali rani.

Bodi dober z njo.


 

Beseda je most

med tabo in mano.

Je voda, ki teče med

tvojim in mojim bitjem srca.