petek, 14. april 2017

Moje zveličanje




Te dni praznujemo Kristusovo vstajenje. Pa mi je prišlo na misel vprašanje Alenke Rebule, zakaj Kristusa upodabljamo trpečega na križu? Zakaj malikovanje bolečine, zakaj zavračanje radosti?



Govori se o tem, da so bili Armenci prvi, ki so upodabljali križ. Prej so za simbol krščanstva uporabljali ribo, še le kasneje se je pojavil križ, na njem pa še Kristus. Na armenskih ikonah se pojavlja križ, brez Kristusa, ovit s cvetjem, sadjem,  zelenjem in korenine, ki rastejo navzgor.
Simbol radosti. Zakaj torej malikovanje bolečine in smrti?



Zakaj za veliko noč opevamo Kristusovo trpljenje? Zakaj ne vstajenje? To je vendar simbol veselja, vstajenje?

Tudi v zadnji oddaji Vesne Milek Od blizu s patrom K. Geržanom je bilo izpostavljeno podobno vprašanje, zakaj bog dopušča vse to trpljenje na Zemlji.



Pri jogi se prav tako pogovarjamo o tem, da se skozi bolečino in odtegnitev duša največ nauči. Je že tako. Čeprav sama nisem najbolj naklonjena tej predpostavki, da je za učenje vedno treba trpeti. Lahko se učiš tudi brez bolečin, a je res, da smo tako sprogramirani, da če je vse OK, se nam zdi to samo po sebi umevno in nima dodane vrednosti.



Če pogledam svoje življenje, vidim, da je bilo kar nekaj trnja. Notranje bitke v srednji šoli, nesrečne ljubezni, načrtovanje družine prek splavov, enoletno usposabljanje na berglah zaradi kompliciranega zloma gležnja, veliko migren in  živčnih napetosti, rak na dojki, šest let tožarjenja za zemljišče v Iški, napeti odnosi z mamo …Kar lep seznam! Vendar pa so bili vsi ti dogodki moj križev pot in vsaka postaja je bila priložnost za notranjo krepitev in zveličanje (že sama beseda pove, da si po tem večji, a ni lepa tale naša slovenština?) Še ena beseda se zadnje čase v zvezi s tem pojavlja v našem jeziku: opolnomočenje. Lepo, dati polno moč zavesti.



Pater Geržan je odgovoril na Vesnino vprašanje o trpljenju, da s tem razvijemo sočutnost do sočloveka in da nas to dela velike. Tudi sama pri predstavitvi Svitanj govorim o sočutju. Brez njega smo kot potapljajoči kamni v morju.



Pa veliko zveličanja in opolnomočenja vsem!

Ni komentarjev:

Objavite komentar