četrtek, 22. september 2016

Ženske, ki tečejo z volkovi

 
Evo spet ženska tema! Preberem knjigo Clarisse Pinkole Estes Ženske, ki tečejo z volkovi. Gre za mite in zgodbe o arhetipu Divje ženske. O tem, kako smo se ženske oddaljile od svojega instinkta, kako dajemo na stran svojo realizacijo, kako smo zaspale in ne izražamo svojih darov. Knjiga je kar težka, ker je v njej veliko jungovske psihoanalize. Vendar pa svoj poziv k oživitvi Divje ženske tke na poetičen način.
Iz navdihujoče spremne besede, če boste, moje ženske, hotele oživiti svojo Divjo žensko:
»Znotraj vsake ženske se skriva naravno in divje bitje, opremljeno z instinkti, intuicijo in brezčasno vednostjo. Clarissa Pinkola Estés jo imenuje Divja ženska in dokazuje, da jo je mogoče in nujno priklicati in oživiti. Utira pot skozi številne plasti zavesti do notranjih glasov, ki šepečejo v kostnem mozgu, in vabi v kraljestvo duha, ki zdravi, prebuja, izziva in povezuje.
Zgodba razlaga, razmišlja, svetuje, poje. Šepeta drobne misli, ki nas črvičijo od vedno, pa se jim ne upamo prisluhniti. Gre za simbolično pripoved o notranjem življenju in za vodilo, kako se rešiti težakov in kako obuditi ljubezen. Gre za pripoved o moči uma, duha in telesa in raztezanja mišic v smeh do ušes. Zgodbe o pripadnosti, jezi, potrpežljivosti, vztrajnosti in dopuščanju, o ustvarjalnosti in samoti, o sestradanosti duše in skrivnostih nepričakovanega. Gre za poziv ženskam, da se soočimo s tistim, česar se najbolj bojimo. Poziv, da postanemo tudi same cantadorke naših življenj. Knjiga se zdi podobna novorojenčkovim prstkom, ki te vabijo, da se jih dotakneš in skoznje začutiš, kako življenje vre in hoče še in še lepega in dobrega. Strahovi se dajo premagati, usta se z lahkoto raztegnejo do zatilja. Prekrasna in bogata knjiga, toplo priporočena

Ni komentarjev:

Objavite komentar