nedelja, 11. december 2016

Šest stavkov, s katerimi bi začela svoj namišljeni roman



Otvoritev. Poznamo jo pri razstavah, pri šahu ….Pomeni odprtje vrat, ki so bila prej zaprta ali pa taktiko napredovanja pri šahu (kraljev gambit, škotski gambit, španska otvoritev itd.)



Razmišljam o otvoritvi v literaturi. O pomenu prvega stavka, ki zariše temelje knjige in brizgne sipino črnilo v bralca ter ga »zacumpra«.



Poigrala se bom z nekaj otvoritvami za svojo hipotetično knjigo:

 

1. So dnevi, ko bi se najraje pokril s kovtrom čez glavo in prešprical dan, ki ga je zate zapisala telegrafistka po nareku najvišje inteligence na prosojni papirus tvojega DNK z levosučnimi in desnosučnimi aminokislinami.



2. Če bi Jeff v tistem trenutku vedel, kako usodno se bodo njene zelene oči  z odtenkom vijolične zapičile v njegovo življenje, ji nikoli ne bi odstopil sedeža na natrpanem avtobusu, ki je poskakoval po luknjasti makadamski cesti na poti v izgubljeno kolumbijsko mesto Teyuna.



3. Martin bi lahko s pestjo riža, ki jo je imel v dlani, nahranil nekaj dečkov kuštravih las in lačnih  žametnih oči, ki so njegov prihod vedno pozdravili v upanju, da bo tisto malo riža za trenutek ublažilo kruljenje v njihovih želodčkih. So pač imeli nesrečo, da so se rodili v tem delu sveta, v tej črni Afriki, ki jo ropajo grabežljivi kremplji belih zavojevalcev in ječi v krvi bratomorne vojne.



4. Tibetanski menih Jigme Tsering je v tišini že tretji dan marljivo sestavljal peščeno mandalo. To leto je imela zanj še poseben pomen. Vedel je, da jo bo, ko bo končana, z zamahom roke podrl in pesek stresel v bližnjo reko. Njena energija pa bo ostala zapisana v vesolju in ga za zmeraj povezala z Najvišjim.



5. V osi smrti je bilo že vse zabeleženo, da bosta Žan in Mateja, ki so jima polet z balonom podarili otroci za njuno trideseto obletnico poroke, v košari balona zasedla razdelek, ki ga bo najprej zajel požar.



6. Ker se je Adit prijavil za čistilca na internetu, je po ves dan pregledoval in brisal grozovite prizore otroške pornografije, sodomije, izživljanja islamistov nad ženskami … Ko je zvečer odprl hladilnik, mu ni bilo do ničesar, ker so mu v glavi odzvanjale sprevržene slike najnižje bede človeštva.

Ni komentarjev:

Objavite komentar