torek, 17. oktober 2017

Želja po preživetju


All life demands struggle. Those who have everything given to them become lazy, selfish, and insensitive to the real values of life. The very striving and hard work that we so constantly try to avoid is the major building block in the person we are today.

Pope Paul VI

V mesecu boja proti raku dojke in raka na splošno razmišljam o volji do preživetja vseh tistih, ki so ga premagali, pa naj bodo mali bolniki iz društva Mali vitez ali pogumne ženske in moški (slednji ravnokar ustanavljajo društvo Onko meni – bravo fantje) vseh starosti, ne glede na spol in število.

Neverjetno je, kako življenje najde svojo pot. Pa naj bo iz tiste prajuhe, ko se je po naključju zgodil preskok z mitohodrijske celice v prokariotsko celico. Razvoj na Zemlji kaže, da gre za skrajno neverjeten pojav, saj se je v celotni zgodovini planeta primeril samo enkrat. Vse večcelično življenje (rastline, glive, živali) je namreč potomec prve evkariontske celice (tako pravijo evolucionisti, seveda jim nasprotujejo kreacionisti s svojim Božjim načrtom). Sicer pa je za preživetje in obstoj posameznika bolj pomembna njegova karma in dharma, kot kako, kje in zakaj se je paramecij preobrazil v višjo celično obliko, a ne?

Enako voljo do preživetja vidim, ko pogledam kako npr. rastlinica zraste iz minimalne režice, kjer si ustvari zadostne pogoje za rast. Pa orhideje, ki rastejo v najskromnejših pogojih vlage in zemlje, a ustvarijo prekrasne cvetove.

Ali pa če gremo k človeškemu faktorju, če se spomnim mojega Jana, katerega embrio je že bil zapisan v kartotekah za odpis, pa me je neki glas iz onostranstva poklical, da se to svetlobno bitje mora udejaniti. V kartoteki smo prekrižali njegov odpis in nanjo udarili žig: POTRJEN ZA PREŽIVETJE.

Življenje vedno najde pot, čeprav naokrog in po ovinkih, zato je vedno upanje: zate, zame, za vse nas. Samo želeti si je treba!

Ni komentarjev:

Objavite komentar