sreda, 4. oktober 2017

Katalonija pod pendreki ali Non pasaran




Ko sem po televiziji slišala, da španska vlada pošilja na referendum v Barcelono 26.000 tisoč policistov, se mi je zdelo, da to ne more biti nič dobrega. Katalonija je (podobno kot Slovenija nekoč za Jugoslavijo) preveč dobra molzna krava, da bi ji pustili odcepitev.

In se je zgodilo, in to v 21. stoletju v središču mame Unije, da policisti z vso silo zamahujejo po starih, mladih, otrocih, jih vlečejo za lase, nanje streljajo z gumijastimi naboji!!!! Tega svet ni videl. Smo mislili, da se to lahko dogaja samo na daljnem Vzhodu, kot npr. na trgu Nebeškega miru v Pekingu, kjer je bilo ubitih nekaj tisoč študentov in intelektualcev, ki so protestirali za večjo politično in družbeno svobodo. Si je res treba svobodo ali odcepitev priboriti v potu in s krvjo? Pol pridejo pa ta pametni birokrati in nabijajo o neustavnosti in dialogu. Juncker je zaskrbljen, Cerar in Evvjavec sta zaskrbljena …A Katalonci pa niso bili nič zaskrbljeni, ko so podprli slovensko samostojnost?

Barcelona vre. Ravno sem prebrala knjigo Ruiza Zafona Senca vetra, ki je nesmrtni spomenik temu večnemu mestu, polnemu sanjskih dadaističnih slik in zgradb. Mesto, ki je odprto do vseh narodnosti in ki je letos že krvavelo pod terorističnimi streli, zdaj pa trpi pod škornji svojih bratov. Kako dobro dé, ko vidiš posnetke, ko hotelirji izganjajo Guardio civil iz svojih hotelov (A včeraj si tolkel po naših, danes naj bi ti pa stregli kosilo in večerjo?) Mržnja se prenaša povsod, še v Madrid na nogometne zelenice, kjer so na tekmi izžvižgali katalonskega igralca Pikeja.

Narod je vstal kot eno in to se imenuje pravica do samoodločbe. Lahko se še ne vem kako igrate z raznimi neustavnimi pogruntavščinami, ampak to je temeljna pravica narodov. Priborilo si jo je tudi 900 ranjenih v barcelonskih nemirih. Kje je bila zanje možnost dialoga? Los hermanos catalanes, mi smo z vami!







Ni komentarjev:

Objavite komentar