ponedeljek, 10. december 2018

Električna vozila, presajena maternica in moja genialna prijateljica


To pa je natrpan meni za pisanje.

Pogledam si intervju vizionarskega guruja, ki želi z električnimi vozili in predori pod Los Angelesom  upočasniti podnebne spremembe, tako imenovanega poslovnega magneta: Elona Muska. Intervjuja ga stand-up komik Joe Rogan, ki kar šprica od čustev in umotvorov, medtem ko je Elon kot bitje z drugega planeta, uglajen, s čudno mimiko, hitro premikajočimi zenicami. Pred ogledom me sploh ni zanimal, imela sem ga za enga takega bogatega čudaka, a me je zelo presenetil. Ni mu težko pokazati človeške plati, ko govori o nerazumevanju ameriškega senata njegovih izumov in opozoril, dobi solzne oči. Ko govori o prihodnosti umetne inteligence, je resnično zaskrbljen … Ko dobi v roko katano, kar pozabi na intervju in si jo ogleduje iz vseh strani kot otrok. Na Roganovo vprašanje, kako prenaša svojo genialnost in preobilico izumom v glavi, iskreno prizna, da je grozno biti v njegovi koži, ker mu um ne da miru. Ja, pove, da tudi meditira, in da ima mantro za fokus. Ni čudno, da je prevzel Tesla Corporation našega velikega brata vizionarja Nikole Tesle, ki je komuniciral s svetlobnimi bitji.
Lump Rogan Elonu ponudi tudi joint s travco in se veselo pohvali: kar potegni, saj to je Kalifornija, kjer je trava legalna. Elon mu naivno nasede, nerodno potegne en puhec in glej ga vraga, medmrežje že preplavijo tviti, da se kajenje trave ne spodobi za izvršnega direktorja uglednega podjetja in da bo to vplivalo na ceno delnic?! Lahko da je trava legalna, človeška omejenost pa še vedno nima meja.

Presajena maternica



No, pa smo jo dočakali! Po uspešnih presaditvah srca, pljuč, jeter je sedaj objavljena tudi uspešna presaditev maternice. Ženska, ki so ji presadili maternico umrle darovalke, je rodila zdravo dete! Bravo, to daje upanje neštetim ženskam, ki do zdaj niso mogle roditi in so se zatekale k posvojitvam ali nadomestnim materam.

Stališče katoliške cerkve do darovanja organov je naslednje:
Darovanje organov je za vernika izraz solidarnosti in dejanje ljubezni, saj gre za konkretno pomoč bližnjemu v stiski. Pri tem je odločilna svobodna privolitev darovalca. V kolikor gre za živega darovalca, je pri tem potrebno upoštevati, da darovalec ne sme utrpeti hude in nepopravljive škode v zvezi z zdravjem ter da morata biti telesna in psihološka škoda in tveganje darovalca sorazmerna z dobrim, ki ga želimo doseči pri prejemniku. V kolikor gre za mrtvega darovalca, mora biti smrt zanesljivo ugotovljena. Potrebno je upoštevati pieteto do mrtvega telesa. Človeški organi ne smejo biti predmet trgovine, ampak morajo biti predmet zastonjske podaritve. Cerkev darovanju organov ne nasprotuje, v kolikor so izpolnjena osnovna etična merila.

Tudi sama menim, da če lahko po smrti rešiš komu življenje, je dobro darovati svoje »nadomestne dele«, ki grejo itak v peč ali pod zemljo. Vendar se je treba za to predhodno prijaviti pri Slovenija Transplantu, a kaj ko smo ljudje malo leni in brezbrižni. Zdaj se je mogoče prijaviti tudi prek spleta, tako da nam je moja sopriimenjakinja Danica Avsec, direktorica Slovenija Transplanta, olajšala tudi ta korak.


Moja genialna prijateljica

je velika literarna uspešnica italijanske avtorice, ki piše pod psevdonimom Elena Ferrante. Knjige še nisem prebrala, pač pa sem začela na HBO 2 spremljati nadaljevanko, posneto po tem romanu. Čuti se pretanjen izris dveh ženskih likov, najboljših prijateljic, ki v delavski četrti v Neaplju doživljata prve ljubezni in življenjske preizkušnje. Prijateljici ostaneta povezani vse življenje, kar 60 let, dokler ena skrivnostno ne izgine.
Prevzame me pristno neapeljsko vzdušje, živahna italijanska komunikacija, utrip in duh tedanjega časa, razgiban geografski relief kraja (a ni celo eden od James Bondov bil posnet na amalfijski slikoviti obali med neapeljskim zalivom in zalivom Salerno?)


 




Ni komentarjev:

Objavite komentar