petek, 30. november 2018

Prižig luči v mestu


Seveda je to v Ljubljani postal dogodek, ki ga ne gre zamuditi. Ker ne maram gneče, se priklopim malo kasneje, tj. ob pol sedmih. Z Janom se izogibava gneči, kar je skoraj nemogoče. Po lepo okrašenem parku Zvezda že zaobljeni in zgodaj zbujeni Božiček kliče svoj: hohoho. Govorica okoli naju v vseh jezikih, v zraku čarobnost, romantično osvetljen grad …Res je, da ima ta predbožični čas nekaj posebnega v sebi, napihuje se kot balonček, še in še, potem pa okrog Božiča ali novega leta poči, in………….potem je spet vse kot prej. Ali pa tudi ne. Advent pomeni »v pričakovanju«, lahko seveda rojstva božjega sina ali pa svojega izboljšanega jaza. Zame je to vedno čas, ko se zazrem vase in pogledam po svojih skritih predalih duše, kaj se je kaj spremenilo v enem letu, sem kaj nečistvovala (za jogiste, tj. jama: brahmačarja), koliko se mi je razširila zaznava, sem našla kakšne odgovore na vprašanja? Tudi vi se zazrite vase in v tišini ali v naravi obiščite svojo ptico v duši ali pa sebe, ko ste bili še otrok, in se malo pogovorite z njima. Ni lepšega. Zraven pa bo dišalo po cimetu in klinčkih, otroci se bodo veselili božičnih daril, po nebu bodo zvončkljali jelenčki….(joj, pocukrano, kot v kakšnem ameriškem filmu).

Danes ima moja velika deklica že 32 let. Dobimo se pri Zlati ladjici (spet en nebesni simbol) in odjadramo na kuhan vinček k stojnici indijske restavraciji Namaste (a ne bo konec teh duhovnih simbolov??)
Srečamo Geino prijateljico, dobro poznavalko pivnic, in se utaborimo v Levstikovem pubu. Vam povem, odlično vzdušje irskega puba, ljudje veselo pijejo in komunicirajo, na stenah so duhovite karikature in rebusi, seveda ne manjka tudi slika našega velikega pisatelja, ki je dal pubu ime: Frana Levstika. No, v glavnem so vsi naši veliki pesniki in pisatelji pili, zato ni čudno, da je pub dobil ime po njem.

Ko se pomešajo zgodbe sveta

Karina je velika popotnica. Pripoveduje o potovanju čez Atlas v Maroku. O življenju nomadskih Berberov tam visoko na 2000 m, o njihovi gostoljubnosti, preprosti življenjski filozofiji. Celo svojega dveletnega sina so jima zaupali za 3 ure, ko so odšli po opravkih!? Mali se niti za trenutek ni zajokal, kar pomeni, da je poln zaupanja v ljudi.
Jaz ji na hitro skiciram ljubezensko zgodbe svoje prijateljice, ki se je zaljubila v Maroko in Maročana. Zgodbi se povežeta in odletita tja nekam v nebo, kjer domujejo zgodbe vsega sveta.


Ni komentarjev:

Objavite komentar