sobota, 10. april 2021

Motorka v glavi in Njena Afrika

Korona naveličanost. V glavi mi brni motorka, kot tistemu tipu, ki je protestiral pred parlamentov. Vse več je krvnih zločinov po Sloveniji. Po TV vsak dan prizori prebadanja rame z injekcijo. V nedeljo zvečer dobim povabilo na cepljenje. Čeprav sem se nanj prijavila, me kar v trebuhu stisne. Piše, da bo cepivo Asta Zeneca. V torek slišim, da je EMA objavila, da obstaja povezava med cepivom in krvnimi strdki. No, hvala lepa, s strdkom sem se že srečala in vem, kako dolgotrajno je zdravljenje. Šest mesecev injekcij v trebuh in marevan ter kontrole na 14 dni glede koagulacije krvi. Seveda odgovorni zatrjujejo, da je zdravilo varno, vendar je res sumljivo, da se enkrat ne priporoča za starejše, zdaj spet ne za mlajše. Joj, kakšna zmeda. Štrukelj pravi, da se učimo sproti, kakšen paradoks …Torej good-bye Astra Zeneca, bomo še malo počakali s cepivom.

Kar nekako sveže na omniprezentni korona sceni delujejo informacije iz drugačnega sveta. Npr., da se je poslovil princ Filip, vojvoda edinburški, “skala” kraljice Elizabete, kot sama pravi. Ker imam rada slikovite detajle, mi je bila všeč informacija, da je bil rojen na kuhinjski mizi na Krfu. Evo, kuharji iz Masterchefa, vidite, za kaj vse se lahko uporabi kuhinjski pult, hihi. Naj mu bo lahka zemljica po 73 letih napornega dela za britansko monarhijo.

 Literatura v glavi

Dva tedna sem se ukvarjala z romani svoje mentorice na Izrekanjih poezije, Gabriele Blatnik. V glavnem opisuje  odnose med črno in belo raso, ker je tudi sama poročena s črncem in ima z njim 2 creamy otroka. Kulturne razlike in pasti teh odnosov riše z izjemno tankočutnostjo in subtilnostjo. Govori o iskanju krhkega ravnotežja pri selitvah iz ene v drugo kulturo, o tujosti ter možnosti ali odsotnosti izbire … Bralec začuti, kako rada ima Afriko, kako opisuje njene vonjave in svetlobo, pa ljudi, ki so ujeti v svoje zgodbe …  V odnosu moški-ženska pa je  zelo težko preseči kulturne razlike, en člen je vedno, sicer v imenu ljubezni, vržen iz svojih korenin in potem pride počasi do erozije odnosov. Kako lep je tale stavek iz njenega romana Tri smrti: “Tiste svetlobe, ki sva jo čutila na začetku, ni več.” Vam zveni znano?


 

 

Ni komentarjev:

Objavite komentar