nedelja, 4. julij 2021

VODE NE DAMO!

 

Voda kot naravni element. V našem telesu in na našem planetu. Do nje bi vsakdo moral imeti dostop, a je na žalost na svetu še veliko ljudi, ki tega nimajo.

Voda me je od nekdaj privlačila. Ljubljanica v Ljubljani, Bohinjsko jezero, kamor smo vsako leto hodili s starši na dopust, Iška v Iški, Benetke, morje v Grčiji, Franciji, na Hrvaškem, na Škotskem, Norveškem … Ponoči velikokrat sanjam o vodi, taki lepi, čisti, smaragdne barve.


 Voda kot očiščenje, kot krst. Voda kot solze, kot plodovnica, kot potešitev žeje, kot blagoslov za posevke v suhi zemlji. Skratka vse se vrti okrog vode. Tudi nakup pivovarne s strani Heinekena, ki je s tem dobil tudi črpališče vode.

Ne vem, če ste si ogledali baletno predstavo za predstavnike Evropske komisije na blejskem otoku. Bila je zelo ozaveščujoča. Seveda sta bila osrednja lika Urška in povodni mož. Ko sta se protagonista odpeljala s pletno, je na oder prišla skupina baletnikov, od katerih je vsak držal v roki po eno srebrno vedro za vodo. Po raznih plesnih likih so plesalci na koncu z vedri zajemali vodo iz jezera in jo točili v osrednjo odprtino odra. Dokler jo še imamo, jo lahko točimo in pretakamo, ko jo bomo prodali, bomo morali tujcem plačevati zanjo. Govori se, da bo naslednja vojna vojna za vodo.

In zdaj nam jo hočejo J-jevi avtokrati vzeti pod krinko skrbi za okolje in omejevanja vpliva politike na sprejemanje odločitev. Pa res, z lažjimi postopki gradnje na priobalnih zemljiščih? Spet prodajamo naravno bogastvo brezobzirnemu kapitalu.

Zato dragi moji, vsi na referendum 11. julija. Dopustovanje ni opravičilo, ker lahko glasujete tudi iz tujine ali po pošti. Če ne zaradi lastne ozaveščenosti, morate glasovati že zato, ker so prostovoljci in nevladne organizacije zbrali več kot 40 000 podpisov za referendumsko pobudo. Najlažje je iz udobja svojega naslonjača pritisniti tipko Strinjam se pri spletnih peticijah, ne da pa se nam obleči in oditi na volišča. Če je lepo vreme, je škoda časa, če pada dež, se nočemo zmočit. A ko nam bo pa iz pipe pritekla onesnažena pitna voda, ker smo turistom omogočili, da iz svoje hotelske sobe praktično takoj stopijo v vodo, bo pa ok? Recimo si: VODE NE DAMO in hop na volišča!

Za konec ozaveščujoča pesem Ane Soklič o vodi v čarobnem okolju bohinjskega jezera. Tako vodo je res treba zaščititi!!

 

 

Ni komentarjev:

Objavite komentar