torek, 11. julij 2023

V zagovor zdravstvu ali trije pregledi v vrsto

 

O zdravstvu je bilo prelitega že veliko črnila. Ker gre za velike denarje in pomembne centre moči ter za področje, s katerim se slej ko prej sreča vsakdo izmed nas. Opisala bom svojo nedavno izkušnjo z zdravstvom (in to javnim), ki naj bi bilo tako na psu.

V petek sredi junija sem naročena pri svojem osebnem zdravniku. Moje težave z migreno vestno vpisuje v karton. »Ni mi všeč pogostost vaših napadov,« govori. (Mislim si: meni tudi ne…) »Vas bom poslal kar v urgentno nevrološko ambulanto. Kar zdaj pojdite tja.« Uau, kaj takega, si mislim, kot fatalistično zaverovan pacient, ki ve, da se na specialistične preglede čaka mesece. Še isti dan sem deležna nevrološkega pregleda s sledenjem prstom, refleksov, dobim CT glave, en paket močnih tablet, napotnico za magnetno resonanco. Chapeau! Z Janom se hecava, da mi bodo pogledali, če je v glavi kakšna kukavica. Zaenkrat kaže, da ne. Ni ishemij, ni kukavice, ampak počakajmo še magnetno. Ker imam napotnico za zelo hitro, me v Medilabu naročijo že v začetku julija. Če se spomnite, v petek CT, v ponedeljek me pokliče teta iz Medilaba in mi pove, da lahko pridem že isti dan na pregled, ker je nekdo odpovedal. Pa to ni res! In to v zdravstvu, ki ga toliko kritizirajo.(Vem, da je odvisno od vsakega primera posebej, da je 300.000 ljudi brez zdravnika, pediatra, ginekologa, zobozdravnika in da so blazne čakalne vrste, očitno imam srečo ali pa so moj primer ocenili kot tako kritičen). No, magnetna resonanca je grozna, ležiš v trugi, 20 minut ti nabijajo v glavo glasne vibracije vseh ritmov in frekvenc. Da bi vsaj izvid bil dober, si mislim. In res, po 10 dneh dobim izvid, da so možganovina in arterije brez patoloških sprememb. Jupi! Še bomo plesali, zdaj ko vemo, da ni fizioloških vzrokov, kar pridi migrena, me sploh ne ganeš, kukavica pa naj kuka samo v gozd.

Vesolje mrmra

Ko smo ravno pri zvočni resonanci, v Delu preberem, da so astrofiziki dokazali obstoj nizkofrekvenčnih gravitacijskih valov vesolja, ki nastajajo ob trkih med črnimi luknjami. Spomnim se Majinih besed, da je zvok vse, slišno in neslišno. Poleg OM-a kot prvinskega zvoka vse kreacije se v vesolju torej sliši mrmranje in  šumenje. »Celotno vesolje je mongolsko grleno petje. Vsaka zvezda, vsak planet, vsaka celina, vsaka zgradba, vsak človek vibrira v počasnem vesoljskem ritmu«, piše Adam Frank, profesor astrofizike.

Tudi mi smo del te simfonije vesolja. Ko bom zvečer gledala v zvezdnato nebo, se bom priključila na vesoljski zvočnik in začutila, zaslišala vibracijo VSEGA in NIČA.

 

Ni komentarjev:

Objavite komentar