četrtek, 5. januar 2017

Dva filma: the Piano in From the land of the Mooon



Oba govorita o strasti, ki te zažge in razžre. V Klavirju mora Ada s telesom priigrati nazaj tipke svojega klavirja.

V drugem najnovejšem filmu z letošnjega festivala v Cannesu z naslovom Mal de Pierre pa se junakinja (igra jo Marion Cotillard) spusti v strastno avanturo z vojakom, ranjenim v vietnamski vojni. Oba se zdravita v švicarskem zdravilišču. Enkrat na teden pride fotograf in smehljajoče varovance ovekoveči na fotelju, z ošiljenimi švicarskimi gorami v ozadju. Ko Marion proti koncu filma pogleda to fotko, gledalca šokira, ko vidi, da je na sliki samo ona. Je bila strast torej zgolj umišljena?

Sicer pa obe junakinji končata v konvencionalnem življenju, ker se seveda s tako uničajočo strastjo ne da živeti. Ada poučuje klavir in ima namesto odsekanega prsta (kazen mora biti, kazen je vzgojna) železni naprstnik. Njen prvotni klavir v enem najlepših posnetkov v kinematografiji lebdi v globoki morski vodi, ona pa je privezana nanj kot s popkovino. Film se konča s temi verzi Thomasa Hooda:

"There is a silence where hath been no sound. There is a silence where no sound may be—in the cold grave, under the deep deep sea".

Marion pa s svojim dolgočasnim možem obišče njegovo uničeno vas v Španiji in s tem prvič potrdi voljnost za njuno zvezo. On je vedel že veliko pred njo, da njen veteran ne obstaja, pa ji je vseeno pustil njene sanje.

Kako pa je z vašimi strastnimi razmerji in kako vaši partnerji gledajo na to?


Ni komentarjev:

Objavite komentar