ponedeljek, 25. september 2017

Skrivno življenje dreves





Z viškega pokopališča zavijem na levo in pozdravi me napis:          Share magic moments. Glej, glej, kaj mi sporoča univerzum. Malo naprej najdem nekaj zanimivih brez, ena ima zanimiv črno/bel zebrast vzorec, druga ima oko, s katerim opazuje nas, ljudi.

Spomnim se na knjigo Skrivno življenje dreves. Gozdar Peter Wohlleben pravi, da drevesa govorijo med seboj, se opozarjajo pred škodljivci in spremembami vremena, se učijo od drugih, in ko so ranjena, čutijo bolečino. Med seboj ne tekmujejo za svetlobo in vodo, kot nas učijo tradicionalni gozdarji, ampak so kot velika družina, ki podpira vse svoje člane. Neka znanstvenica je na TED-u predstavila svojo videnje, da je pod zemljo še en svet, svet neskončnih bioloških stezic, ki jih povezujejo ter drevesom omogočajo medsebojno komuniciranje in obnašanje kot en sam organizem (če ni to kot v filmu Avatar?)

Star Germani so v gozdovih videli svoje bogove. Se spomnite dreves velikanov iz Gospodarja prstanov? Tudi zame je gozd nekaj čarobnega. Naslednjič, ko boste vstopili v njegov svet, se potopite v njegovo mogočnost ter tišino in morda vam bo izdal kakšno starodavno skrivnost in modrost.

Ni komentarjev:

Objavite komentar