torek, 5. december 2017

Pazi, jezen Slovenec (ka) za volanom



Raziskave kažejo, da imamo slovenski vozniki o splošni kulturi vožnje v Sloveniji precej nizko mnenje, o samih sebi pa visoko.
 
Ponavadi so jezni vozniki mirni ljudje, ko pa se usedejo v svoj pločevinasti prostor, se v njih prebudi zeleni Hulk. To me spomni na množične morilce, za katere ameriški sosedi vedno pravijo, da so bili čisto prijazni in miroljubni.

Voznikova noga kar sama pospešuje in motor se lepo odziva. Moramo biti prvi v vrsti, tale »pocar v temle majhnem avtku pa že ne bo pred mano,« si mislimo. Ko je treba dati prednost pred nami vozečemu po načelu zadrge, si mislimo: »nič ne bo prijatu, men se tud mudi«. Poznam ženske, ki voznika izsilijo, potem se mu pa lepo nasmehnejo in skomignejo z rameni češ, »me boš pa ja spustil, ker sem tako fejst«.

Torej zakaj taka preobrazba? Nisem psiholog, ampak mislim, da so to kompleksi Slovencev. Drugje se pustijo tlačit, v svoji makini pa morajo potem to skompenzirati, zato se vrivajo in izsiljujejo, se jezijo na druge in jih omalovažujejo. Se opravičujem vse strpnim in čustveno obvladanim voznikom in voznicam.

Dajte kdaj prednost vozniku, ki se z desne vključuje v promet in videli boste, kako dobro se boste počutili. Sploh pa jeza najbolj škoduje nam samim, ker se sproži adrenalin, dvigne se nam pritisk, začne se plitko dihanje … A je vse to vredno samo zato, da bomo prišli na cilj kakšno minutko pred drugimi?


 

 

Ni komentarjev:

Objavite komentar