torek, 3. julij 2018

Pouk o sreči v Indiji, pri nas kipi Bude samo v dekorativne namene


V državnih šolah v New Delhiju uvajajo pouk o sreči po nauku dalajlame. Ta je po besedah Nobelovega nagrajenca za mir potreben za soočenje z uničevalnimi čustvi na svetu.
Pouk se osredotoča na vsakodnevno prakticiranje čuječnosti in meditacije, moralni nauk, duhovne vaje in dejavnosti s ciljem učence naučiti, da bodo dobri ljudje.
Kaj pa pri nas? Katera vera bo v nas utrdila mir v srcu, iz nas naredila boljše ljudi, bolj strpne do drugih, do narave? Rimsko-katoliška vera s svojo hinavščino in pedofilskim aferami zagotovo NE.
Ko sem bila letos na Tajskem, sem spoznala, da je budizem vera v srcu, ki ne potrebuje oltarjev in svečenikov. Vendar pa si v našem zahodnem svetu težko budist. Pri jogi sem osvojila nekaj temeljnih modrosti, ki jih skušam uporabljati v življenju in to je že prvi korak. Pot k sreči in lastno verovanje moraš vsekakor najti sam.
Me pa moti, ker smo si Slovenci kipe Bude prisvojili le kot dekoracijo za na polico. Njegovi kipi so preplavili Lesnino in Momax. Vzhodnjaki se tega zavedajo, zato so v Bangkoku čez vso fasado hiše izobesili velik ozaveščujoč plakat z napisom, da kipi Bude nikoli ne smejo biti za okras!


V Peruju so se za vedno končale sanje mlade Eve Žontar

Alpinistično odpravo na eno najlepših gora v svetu Alpamayo je zasul plaz in pokopal njeno tričlansko odpravo. Tam so se končale življenjske sanje končale mlade Eve, odšla je v večnost. Vedno bo z nami," so besede, ki so jih na facebooku zapisali njeni najbližji.

Eva je s svojim življenjskim slogom navduševala številne sledilce. S starim kombijem, predelanim v avtodom, je že skoraj dve leti potovala po Južni Ameriki, pred odhodom pa je, prepričana vegetarijanka in veganka, izdala tudi knjigo o okusnih rastlinskih receptih.

Na FB je 11. junija zapisala:
"A vam je kdaj tako lepo pri srcu, da bi se najraje smejali in jokali hkrati? :) Trenutki, ki nam s svojo preprosto in neubesedljivo lepoto vzamejo dih – to so trenutki, za katere živimo.

Ta trenutek, draga Eva, se je zdaj podaljšal v večnost. Ko so te vprašali, kako dolgo boš ostala v Peruju, si odgovorila, da za VEDNO.



Ni komentarjev:

Objavite komentar