sreda, 27. marec 2019

Ustreli se v nogo namesto v glavo

To je izjavil naš poročevalec Braneta Kastelica iz Anglije ob zdrahah glede največje globalne ločitve brexita. Zelo slikovito izražanje za situacijo, ko se moraš odločiti med dvema slabima opcijama.
Bom poskusila parafrazirati še jezično sodnico pri oddaji Zvezde plešejo Niko Ambrožič-Urbas, ki bi o tej ločitvi morda izjavila: »To je tako kot da bi se kresnica na steroidih hotela ločiti od kačjega pastirja, vmes pa zaplesati še zadnji dunajski valček, oh, kako seksi«.

Ste videli, kako se tradicionalno hladni Angleži v parlamentu razburijo v svojih razpravah? Pri glasovanju o odcepitvi so bili malo preveč zagledani v svojo kolonialno veličino, zdaj bo pa treba pojesti grenko pilulo ločitve, ki jih bo očitno drago stalo. Smisel Evrope je ravno prost pretok blaga, storitev, kapitala in ljudi. Z vsemi evropskimi institucijami bo treba skleniti nove sporazume, določiti carine in nova pravila igre. Kolega, ki je delal na Britanski šoli, pravi, da se jim že tresejo hlače, ker ne vejo pri čem so. 
Britanski poslanci so zavrnili vseh osem alternativnih možnosti glede izhoda Združenega kraljestva iz Evropske unije. Med drugim so glasovali o možnosti brexita brez dogovora, o obstanku v enotnem trgu in o možnosti referenduma o ločitvenem sporazuma.What a bloody mess!



Sprejeta direktiva o avtorskih pravicah v digitalnem svetu

No, pa jo imamo tole slavno direktivo. Po 2 letih usklajevanja so jo spacali. S tem so razveselili ustvarjalce, najglasnejši nasprotniki direktive pa so današnji dan označili za katastrofo. Direktiva je del reforme avtorskega prava v EU, ki bi bila prilagojena digitalni dobi, v kateri glavni dostop do ustvarjalnega dela in novinarskih člankov predstavljajo ponudniki, ki omogočajo pretakanje glasbe s spleta, platforme z videom na zahtevo, agregatorji novic in plaftorme, ki uporabnikom spleta omogočajo nalaganje vsebin.

Pri spornih členih so med drugim opozarjali, da bodo v vsakem primeru spletni giganti še vedno zaslužkarji, saj imajo trenutno edini na voljo sisteme za filtriranje, ki jih bodo prodajali drugim manjšim podjetjem, prizadetim v okviru direktive.

Osebno vidim sprejetje te direktive kot omejevanje vsebin, saj je bil internet najbolj demokratični medij, ki je vsem enako omogočal dostop do digitalnih vsebin. Tako smo lahko prihajali do najnovejših filmov in do glasbe na Youtubu. Na tehtnico daš na eni strani dostopnost do dobrine na drugi strani pa denar. Zmagal je denar!

Tanja Fajon je sprejetje direktive označila za „gnilo zmaga kolektivnih organizacij & velike glasbene industrije nad malimi imetniki avtorskih pravic«.

Romana Tomc pa je izjavila: Zaščita avtorskih pravic je nujna, a brez tveganja omejitve svobode interneta. Pomisleki pri uporabnikih niso bili v celoti odpravljeni. Predvolilni čas ni primeren za odločitve, ki vzbujajo tako velike dvome«.

1 komentar:

  1. Pozdravljeni, vsi gledalci na spletu, jaz sem Dragica Marčič, iz Ljubljane, Slovenija ... sem tu, da delim čudovito delo, opravljeno zame ... Po treh letih v zakonu z možem z dvema otrokoma se je moj mož začel čudno obnašati in se dogajati zunaj z drugimi ženskami in mi je pokazal hladno ljubezen, večkrat mi grozi, da me bo ločil, če si ga upam podvomiti o njegovi aferi z drugimi ženskami. Bil sem popolnoma opustošen in zmeden, dokler mi stari prijatelj ni sporočil o urivanju uroka. Internet, imenovan Dr igbinovia, ki ljudem, ki imajo težave v zvezi in zakonski zvezi, pomaga z ljubezenskimi uroki, sem sprva dvomil, če takšna stvar sploh obstaja, vendar sem se odločil, da poskusim, ko se obrnem nanj, pomagal mi je dati ljubezenski urok in v 48 urah se je moj mož vrnil k meni in se začel opravičevati, zdaj pa je nehal hoditi z drugimi ženskami in je z mano za dobro in zares. Obrnite se na tega velikega ljubitelja ljubezenskega uroka, da se bo vaš odnos ali zakonska težava rešila danes .... on tudi pozdravi ... HIV / AIDS, HEPATITIS, NIZKA SPERMSKA ŠTEVILA, RAZLIČNE BOLEZENI, FIBROIDNE BOLEZNI, GONORHEA, FALLOPIAN TUBE, BREZPLAČNOST, HERPES . vse zahvaljujoč dr. Igbinovia vam lahko tudi pomaga, kontaktirajte ga neposredno, če potrebujete njegovo pomoč na EMAIL .... doctorigbinovia93@gmail.com ga pokličite zdaj in WhatsApp kontaktno številko na WhatsApp +2348144480786 hvala, ker ste svoj čas namenili meni. ........

    OdgovoriIzbriši