petek, 26. april 2019

Filozofski dvoboj ali brc v temo. Sreča je ostala pred vrati.


Prejšnji teden sta se v Torontu v besednem dvoboju pomerila naš Slavoj in kanadski klinični psiholog B. Peterson. Napovedana téma je bila, ali je človek bolj srečen v marksizmu ali v kapitalizmu.

Spet bom v duhu žirantke Nike Ambrožič Urbas slikovno ponazorila srečanje: »To je kot da bi dobrodušni kritično misleči bernardinec v ritmu polke poskakoval okoli polikanega in anemičnega pudlja.«

Ne dvomim, da sta fanta strokovnjaka na svojem področju. Izmenjevala sta si obskurne besede, kot so »metanarrative, god's alienation from himself, opressors and opressed« … Kot nekdanja zaprisežena marksistka sem z veseljem prisluhnila Slavoju, ki pa se je z vsemi štirimi otepal oznake, da je marksist. Peterson se je že v uvodnem nagovoru opravičil, da je le na hitro prebral Marxov Kapital. Tako da sta peljala vsak po svojem tiru, se včasih ideološko srečala in poenotila, si dajala komplimente, pol pa spet naprej vsak po svoje. Največji izziv je bil Slavojevo vprašanje Petersonu, katere sedanje marksiste lahko našteje. Točnega odgovora ni dobil. Kje pa je ostala sreča? Peterson je navedel, da je sreča kot milost, da se pač zgodi in da ni odvisna od človekove volje. Prosim? Po mojem sedanjem prepričanju budistke, je človek sam kreator sreče, ker je to stanje posledica notranje naravnanosti.

Skratka po tem mega dogodku sem ugotovila, da je filozofija premetavanje besed in ideologij, oba imenitna filozofa sta se pa itak proglasila za pesimista, z edino razliko, da se ima prvi za levičarja, drugi pa za desničarja. Ergo, sreče ni niti v marksizmu niti v kapitalizmu. Jasno, srečo si moraš ustvariti sam, ne glede na politični sistem. AMEN!


Ni komentarjev:

Objavite komentar