petek, 12. april 2019

O črni luknji, črni zveri in smrdečem črncu


Kot vidite, bo danes prevladovala črna barva. Črna je nasprotje bele, zame je simbol nazadnjaštva, teme, žalosti, nemoči, brezperspektivnosti. Predstavitve svoje knjige Svitanja sem začenjala z besedami: »Ko zboliš za rakom, padeš v črno luknjo, iz katere ne veš, kako boš izplezal.«

Če pomislim na žalovalno črnino, so se ljudje začeli oblačiti v črno iz strahu pred mrličem. S širokimi črnimi oblekami in črnimi tančicami so se želeli spremeniti oziroma skriti, da jih duh pokojnika ne bi spoznal.

Te dni so nas znanstveniki razveselili s prvo sliko črne luknje v galaksiji Messier 87. To je zaradi težnosti tako ukrivljen prostor, da mu ne more uiti niti svetloba. Takšno težnost pa povzroča ekstremno zgoščena masa – če bi Zemljo zdruznili v črno luknjo, bi dobili manj kot centimetrsko zadevo. Priznam, da moje življenje zaradi te fotografije ne bo nič drugačno, je pa nor občutek zamisliti si silo, ki vse požre vase in da je to v našem vesolju, in da nas torej lahko nekega dne posrka vase, kot vodo v sifonu umivalnika …

Naslednji 2 asociaciji s črno barvo sta rasistični. Trener NG Zagorja je temnopoltega nogometaša Ousmana Juwaro po prekršku ozmerjal, da ne sme štartati na nasprotnega igralca kot »črna žival«. Ta mu seveda ni ostal dolžan in je sodniku prisolil klofuto. No fajn, kruha in iger. Ne samo, da gledalci gledajo nogomet, ampak imajo tudi dramo.
Še en incident se je zgodil včeraj v Stari Ljubljani v lokalu Shooters, ko je natakarica 2 francoska temnopolta dijaka, na izmenjavi dijakov prek gimnazije Poljane, izgnala iz lokala z besedami, da smrdita. Javnost je ogorčena, lastnik pa se zdaj izgovarja na jezikovno nerazumevanje, na neke dezodorante itd.

Joj, Slovenija, kam ploveš s to svojo ozkogledostjo, s to svojo črnino v glavi? Danes je zunaj itak samo 50 odtenkov sive, zato si bomo morali svetlobo priklicati v glavi in v srcu kar sami. Pa srečno!

Ni komentarjev:

Objavite komentar