nedelja, 13. oktober 2019

Joker versus Klovn Pe-Pe

Filmski lik  Joker
No. 1:
Preživlja se kot ulični klovn, a postati hoče stand-up komik, tako slaven kot Murray Franklin (Robert De Niro), voditelj priljubljenega TV-šova. Fleck, ki se nenehno, krčevito, nekontrolirano smeji in reži, potrebuje šov, v katerem bi se lahko smejal samemu sebi. To, da v bolnišnici – našemljen v klovna,  zabava paciente, ga ne poteši.

Joker ne prihaja s kakega tujega planeta ali s kakega fantomskega otoka, temveč iz televizijskega smeha – iz tistega “konzerviranega” studijskega smeha, ki ga slišite v komičnih serijah, tistega smeha, ki se smeji namesto nas. Tam se rodi. V tistem smehu, ki nas prepričuje, da smo srečni, da smo veseli, da se noro zabavamo. V tistem smehu, ki nam zapoveduje: morate biti srečni! Morate biti veseli! Morate se zabavati! Nič ni bolj nasilnega in pošastnega od tega smeha. “Smej se, pa četudi te boli srce,” poje Nat King Cole. Joker hodi k psihiatrinji, ker ne ve, če obstaja. Ko ga mediji razglasijo za “vigilantskega klovna”, dobi občutek, da so ga končno opazili. In ker ga opazijo, pomeni, da obstaja. Obstajajo le tisti, ki so opaženi. Slaven sem, torej obstajam! Všečkajo me, torej obstajam! Klikajo me, torej obstajam! Zvezda je rojena.

Joker je film o sodobnem hladnem svetu, brezčutnem kapitalizmu, asocialni državi.
 
***
No.2_
Klovn Pe-Pe
Klovn Pe-Pe je moj alter ego. Tiste del mene, ki je dolgo spal pod maskami plašnosti in skromnosti. Počasi se je metamorfoziral iz mojega telesa. Najprej je zrasel rdeč nos, potem mavrična lasulja, nato ga je obdala smešna rdeče-bela obleka. In smeh, rodil se je smeh do ušes, ki pa je za razliko od Joker-jevega pristen in osvobajajoč. Bolnim otrokom želi pričarat 30 minut smeha in norčavosti. Pri predstavi sodeluje Vila Zdravka, ki s svojimi čarobnimi »kastrolami« in bobni zdravi bolne glavice in srčke. Otrokom dajeva upanje, da se v njihovih srčkih vedno skriva zmagovalna melodija, ki premaga vse težave na tem svetu.

TAKO DA, DRAGI SMEJOČI SE JOKER, TUKAJ IN ZDAJ TE IZZIVAM NA DVOBOJ MED TEMO IN SVETLOBO!!

DA VIDIMO, KDO SE BO NAZADNJE SMEJAL!



Ni komentarjev:

Objavite komentar