nedelja, 19. januar 2020

O motivacijskih govorcih


Motivacijski govorci, hm hm. Sem kar malo skeptična, ko vidim človeka na odru, ki pali množico, ta pa mu navdušeno ploska. V mislih imam znamenitega govorca Smiljana Morija ali pa susbtilnejše govorke, kot so Ana Bučevič in Iza Login. Osebno mi je bila še najbolj všeč duhoviti nastop Sanele Banović in njena zamisel, da deli objeme.

Vsi govorci in govorke (o, smo že pri spolno občutljivi rabi jezika) širijo svoje znanje in izkušnje in (ponavadi ljudem brez lastne motivacije) vlivajo vero, da so lahko uspešni, samo če….npr. verjamejo v uspeh, brezpogojno zaupajo v manifestacijo, vizualizacijo želenega. Gre za to, da je govorec navdušujoč, in da potem, dokler je tvarina še topla, proda kakšen svoj izdelek.

Zdi se, da besede niso edini medij podajanja sporočila, ker obstaja tudi človek, Hrvat, ime mu je Braco, ki zdravi oz. motivira samo s pogledom, ki je poln harmonije in ljubezni. Za tako sprejemanje je pa res treba biti odprt za sprejemanje energije. Citiram odlomek Gregorja Kocjančiča,  iz Mladine, ki je bila na Bracovi  seansi v Monsu, ki se je je udeležilo 2000! ljudi:

 »Bracov poslovni model je briljanten. Kako bi mu lahko očitali, da laže, če sploh ne govori. Poleg tega organizatorje dogodkov strmenja v Bracove oči zavaruje nekakšno odkrito odklanjanje odgovornosti; če veruješ v Bracove supermoči, te bo ozdravil, če si skeptičen, morda ne boš začutil ničesar. Če tokrat nisi začutil ničesar in ti Bracov pogled ni spremenil življenja, pa poskusi naslednjič: Braco se v hotel Mons vrne že 14. januarja, vstopnina pa je zelo nizka, samo pet evrov.«

Ok, poznamo teorijo zakona privlačnosti po knjigi Secret:  oblikuješ željo, verjameš, da se bo izpolnila in vesolje ti jo izpolni, če ti je namenjeno in kakor ti je namenjeno.

Ali pa jaz pri svoji predstavitvi izkušnje o raku motiviram in navdušujem ljudi s svojim optimizmom?

Doslej sem nekako imela občutek, da po knjižnicah, medgeneracijskih centrih, skupinah za samopomoč samo pripovedujem svojo zgodbo, ne da bi želela pustiti bolj odločilen pečat na obiskovalcih. Letos pa sem se po nekajmesečni pavzi predstavitve svoje zgodbe učencem Srednje zdravstvene šole zavedla, da jih želim motivirati, da mi ni vseeno, če  ravnodušno strmijo vame in ne sodelujejo z vprašanji … Vidiš Darja, tudi ti boš morala oblikovati željo vesolju, če želiš spremembo. Ali pa bi mogoče šla k Bracotu, ki v sedemminutnem skeniranju s pogledom obdela celotno dvorano 2000 ljudi?? 

Moji dragi bralci in bralke, Braco vas že gleda s slike. A že kaj čutite mir in harmonijo?



Ni komentarjev:

Objavite komentar