sobota, 25. januar 2020

Ste lačni ali siti ljubzeni ali kako nas otroštvo zanamuje za poznejše odnose?


Na nekem dušeslovnem pogovoru se je izpostavilo vprašanje, kako srečno ali nesrečno otroštvo vpliva na fizično in psihično zdravje in stabilnost odrasle osebe.

Prvi primer je otrok, ki ga starši zapostavljajo, mu dušijo samozavest, ga silijo, da igra vlogo pridnega in ubogljvega otroka. Drugi pa je primer srečnega otroštva, v katerem se otrok čuti varnega in potrjenega.

Oseba iz prvega primera pove, da so ji bile te boleče izkušnje izziv za delo na sebi in prevrednotenje vzorca iz otroštva. Ko je ozavestila svojo travmo, ji je naproti prišel reiki in še mnoge druge ezoterične prakse. Danes deluje uravnovešeno in mirno.

Oseba iz drugega primera pa je povedala ravno obratno zgodbo. Da je srečno, brezkonfliktno otroštvo ni pripravilo za izzive in razočaranja v življenju. Ker se ni zavedala, da so konflikti sestavni del življenja, je mislila, da je kaj narobe z njo in je šele zdaj, po toliko letih življenja z možem in otroki spoznala, da se je v življenju treba spopadati s težavami in da s tem rastemo.

Znano je, kako pomembno je naše otroštvo do 4. leta starosti. Otrok je kot pivnik in vsrkava odnose okoli sebe. Pod našo streho se od otroštva nabira ogromno čustev, dogodkov, spominov. Mnogo jih potlačimo, ker so boleči. A čeprav jih zaklenemo v deželo nezavednega, nas podzavest spremlja skozi življenje in vpliva na vsa področja našega življenja. Znati moramo ozavestiti 'kode', miselne koncepte in prepričanja, ki jih nosi globoko v sebi, da bi lahko razrešili pretekle izkušnje in se odvezali od njih. Samo tako lahko postanemo zrele in uravnovešene osebe, ki v svojem partnerju ne gledajo terapevta.

Noben partner ne more biti naš terapevt, ki nas bo ozdravil naših preteklih travm. Če na primer v otroštvu nismo bili dovolj ljubljeni, skušamo ta glad skompenzirati v partnerskem odnosu, kar lahko nevarno zamaja ladljico ljubezni (I've been there, I've done that). Odličen način odpravljanja travm iz otroštva je meditacija za celjenje notranjega otroka. Na jogi smo jo večkrat prakticirali in verjemite mi, da nas je veliko jokalo, ker iz podzavesti privrejo mnoga žalostna čustva. 
 
Notranja moč in optimizem sta neskončna vira zdravja in dobrega počutj. Treba je veliko žeht (Belo se pere na devetdeset), preden spravimo iz sebe vso to žalost, jezo in negativo ter odrastemo v uravnovešeno, stabilno in zdravo osebo. Najprej samo zase in potem za partnerja, otroke in širšo družino ter za vse druge ljudi …
Ampak se splača!!

Ni komentarjev:

Objavite komentar