petek, 28. februar 2020

Ljubim te in te varam...


Kar paradoks, tale trditev… To je sicer naslov knjige poljske terapevtke židovskih korenin Esther Perel. Po svetu je znana kot ena najbolj izvirnih in upoštevnih družinskih terapevtk. S knjigo Erotična inteligenca se je takoj zavihtela na seznam bestselerjev New York Timesa.



Res je že bil čas, da nekdo poleg »čustvene inteligence« obdela tudi »erotično« inteligenco. Partnerski odnosi so ena najbolj kompleksnih zadev, kjer se mešajo arhetipi, kultura, filozofija, ontologija, psihoterapija itd.  



Človek po eni strani potrebuje varnost, pripadnost, bližino, stabilnost, poznano, po drugi strani pa ga žene želja po avanturi, neznanem in skrivnostnem … Pa smo tam! Današnji čas potrošništva nam ponuja vsak dan nove in privlačne izdelke. Zato smo tudi pri našem erotičnem življenju vse bolj zahtevni in drzni. Seksualna revolucija je naredila svoje, kar velja tako za moške kot za ženske. Vodi nas želja po draži, tudi za ceno, da nas bodo zasačili in da bo naš partner zato trpel, ker nam ne bo mogel več zaupati …




Varaš lahko v mislih in fantazijah, virtualno preko spleta ali pa s konkretnimi osebki, ki so ponavadi popolnoma drugačni od tvojega partnerja. Taka zveza ti odkrije že pozabljene dele tebe samega ali dele, ki jih sploh nisi poznal. Npr. ženska, ki jo seks doma sploh ne zanima več, se prelevi v pravo Lilith, ali pa moški, ki doma iz spoštovanja do partnerke ne more več ordinirati, si plača po več prostitutk za skupne užitke.Če pa bog ne daj pri varanju naletiš na "pravo" ljubezen, moraš prevrednotiti obstoječi partnerski odnos.

Esther s svojo lucidno duhovitostjo razkriva tančice tabujev, tematiko varanja in poliamorije obdela z gledišča varanega in osebe, ki vara. Ne sodi in ne pridiga. Parom, ki pridejo k njej na terapijo, pomaga razumeti razloge,zakaj je prišlo do varanja. Pravil ni, vedno so samo rešitve znotraj konkretnega para.

Toplo priporočam, da si ogledate kratke filmčke s tole zanimivo Ester na Youtubu. Malo se boste nasmejali, precej pa zamislili o svojih partnerskih zvezah!

Ni komentarjev:

Objavite komentar