nedelja, 8. marec 2020

Ne čakaj pomladi, ne čakaj na maj ali This is a man's world


Maj je že tukaj, danes, v tvojem srcu.  Pomlad pomeni, da si odprt za dogajanja v svetu, da misliš s svojo glavo, da se te dotakne usoda sočloveka, na primer zdaj, ko se pred vrati EU na meji med Grčijo in Turčijo spet dogaja tragedija z begunci. Veliki se na šahovnici žogajo z glavami prebeglih mater z otroki, jih obmetavajo s solzilcem in vodnimi topovi! Flamski pisatelj StefanHertmans pravi, da je nasilje v nas in da v ekstremnih razmerah iz običajnega človeka postane zver in sadist. Pravi, da je edina rešitev empatija in jaz kot budistka se strinjam z njim. Edini pogoj nenasilne drže je,  da imate zavest o tem, kaj z  nasiljem povzročite drugemu.

Zjutraj najprej pobrišem prah po pohištvu, da si po feng šuju zbistrim in očistim duha.

Stran s postanimi mislimi prejšnjega dne, danes je na vrsti nov dan. In vsak dan je nova priložnost, a ne?

V mislih predelujem komentarje, ki sem jih prebrala včeraj v Delu glede žensk, njihove empancipacije in mesta po soncem. Dan žena bi moral biti vsak dan. Kot sem že velikokrat zapisala, sem rada ženska. Ženska daje življenje, je kompleksna, zna biti nežna in močna, zna jokati in zna kot Cankarjeva mati vleči in porivati cel družinski voz v hrib. Družinska dela že dolgo niso več tradicionalno razporejena, jaz npr. sedaj sedim za računalnikom, moj partner pa v kuhinji kuha segedin!?

Ni pa slika povsod  briljantna. Spomnimo se samo gibanja Metoo# ali francoske enačice #Nous toutes.Ta je razkrila, da je kar devet od desetih žensk s partnerjem seksalo, ne da bi to želele.
Kaj pa padanje žensk  po stopnicah v Sloveniji, kjer je vsaka tretja ženska žrtev fizičnega ali spolnega nasilja? Pa da ne pozabimo psihičnega nasilja, ki je najbrž še hujše od prej naštetega.

Kaj pa zastopanost žensk v politiki? V Sloveniji jih je bilo v prejšnji vladi pet, v sedanji JJ-jevi pa samo še ena do dve. Tudi v Ameriki se je še zadnja ženska odrekla kanidaturi za demokratsko kandidatko.

Naj končam s pesmijo Jamesa Browna, ki jo je tako dobro zapela tudi Patricia Kaas:

This is a man's world
But it wouldn't be nothing, nothing
Not one little thing
Without a woman or a girl.

That's right, moški in ženske se moramo dopolnjevati kot yin in yang.

Zorana Bakovič poziva „vse ženske in moške in tiste, ki se počutijo drugače, da stopimo skupaj v teh težkih dneh, v katerih se mora izoblikovati nov in pogumnejši svet.“



Ni komentarjev:

Objavite komentar