sobota, 23. julij 2022

Igra s svetlobo, bogomolka v hladilniku in Nikola Tesla

Navsezgodaj se spravim na kolo in se zapeljem v Iški vintgar. Narava je samo »moja«, ker turistične horde, ki se bodo privalile iz LJ, še spijo. Loviva se s svetlobo, ki se po zlatih nitih počasi spušča v dolino. Najprej obsije drevesa, potem me počaka za naslednjim ovinkom. Brez svetlobe je narava siva in mirujoča, ko jo obsveti luč, oživi. Usedem se na kamen in čakam, kdaj bo sonce pogledalo izza hriba. Ko ga ugledam, se mu nasmehnem. Počasi se žarki pretikajo med vejami, kot regratove lučke se razsipajo po zraku. Kot novo rojstvo… in zapleševa v Nov dan.


 


Ponoči na WC-ju doživim srečanje z zeleno pošastjo, ki me s stropa gleda, kako lulam. Ena taka velika  kobilica, za katero od prijatelja izvem, da je bogomolka. Saj veste, tista, ki po parjenju odgrizne partnerju glavo. Uau, me kar strese, zaprem vrata in se odločim, da bom naslednje lulanje opravila v naravi. Zjutraj pregledam kopalnico in zelene pošasti ne vidim nikjer. Easy come easy go, si rečem. Jan si pripravlja zajtrk, seže po jajcih v hladilnik in zavpije: V hladilniku je kobilica!! Jesus, če ni to tista »kobilica« od včeraj. A se je sama sodila in se je šla zamrznit v hladilnik? Kljub dvema moškima v družini moram jaz odigrati aktivno vlogo in odstraniti bogomolko z jajc. A si je morda mislila, da je kura in da mora valiti jajca?

 

Nikola Tesla in  ženske

S H razpravljava o ženskem feminizmu. Strinjava se, da se mora ženska boriti za svoje pravice in  enakost med spoloma. Sporno je, če postane možača in v moškem vidi svojega nasprotnika namesto partnerja. Zato z zanimanjem preberem članek o Nikoli Tesli in njegovem odnosu do žensk.

»Vedno sem mislil, da ima ženska tiste občutljive lastnosti uma in duše, zaradi katerih je bila v veliko boljša od moškega. Metaforično sem jo postavil visok piedestal in jo v nekaterih pomembnih lastnostih uvrstil precej višje od moškega … Častil sem jo, in kot vsak pravi častilec sem se počutil nevrednega predmeta svojega čaščenja,” je začel z odgovorom na vprašanje, zakaj se nikoli ni poročil. Praktično vse velike dosežke moškega je navdihnila njegova ljubezen in predanost ženski.

Nato pa je dodal, da je to vse del preteklosti, češ, da je “ženska nežnega glasu, ki sem jo nekoč častil, povsem izginila”. “Na njeno mesto je stopila ženska, ki misli, da je njen največji uspeh v življenju, da postane čimbolj podobna moškemu – v oblačenju, glasu, ravnanju, v športu in dosežkih vseh vrst.

Naša civilizacija se bo pogreznila v stanje, kakršno najdemo med čebelami, mravljami in drugimi žuželkami – v stanje, v katerem samca neusmiljeno ubijajo. V tem matriarhalnem imperiju, ki bo vzpostavljen, vlada ženska. Ker prevladuje samica, so samci prepuščeni njeni nemilosti. Moški je pomemben le kot dejavnik v splošni shemi kontinuitete življenja.

Za konec je še dejal, da je zelo razočaran nad “nagnjenostjo žensk, da odrivajo moškega in izpodrinejo stari duh sodelovanja z njim v vseh življenjskih zadevah.

Bravo, Nikola, zdaj razumem, zakaj si od žensk imel najraje svojo mamo in golobe, kot neke vrste vmesno stopnjo med žensko in angelom?

 

 

 

 

 

 

 

 

Ni komentarjev:

Objavite komentar