ponedeljek, 4. julij 2022

Aktivisti vsega sveta, združite se

Golo telo kot orodje aktivističnega boja

Med performansom slovenske plesalke Leje Uršič in igralca Marka Mandiča v Sarajevu je razgaljeno telo slednjega bilo povod za posredovanje policije, ki jo je poklical mladi konservativni domoljubni poslanec Zahiragić. Novinar dela Mihajlovič je incident poimenoval: Slovenski penis – orožje v hibridni vojni.

Ženske, ki nimajo penisa, se proti krivicam pač borijo s svojimi prsmi. Tako na primer aktivistke ukrajinske skupine Femen uprizarjajo proteste proti islamističnemu  zatiranju pravic arabskih žensk. Gole prsi uporabijo, da nanje izpišejo svoj manifest. Iz jaslic na Trgu sv. Petra je njihova aktivistka ugrabila Jezuščka. Vatikanski varnostni organi so jo sicer hitro prijeli in tudi zakrili, kipec Jezuščka pa vrnili v jaslice. Spomnim se tudi, ko so teiste feministke protestirale v Franciji proti reakcionarni politiki Marie Le Pen.

Naprej. Protestniki za zaščito morij in morske flore in favne uporabijo svoja telesa, ki mrtvo ležijo na tleh, in opozarjajo na kratkovidno politiko človeštva, ki zaradi kapitala uničuje oceane, ki so vir življenja.

Bravo aktivisti, ki kjerkoli na svetu niste tiho. Ker če si tiho, dopuščaš in si sokriv! Ker se na žalost, kot vidimo pravkar po Evropi, Sloveniji in tudi v ZDA, čas vrti nazaj in napadene so pravice, ki smo si jih že zdavnaj izborili.

Sicer pa ni treba, da se ravno slečemo, če hočemo izraziti nestrinjanje z nečim. Oblike so najrazličneješe: lahko protestiramo z vožnjo s kolesi, izdelamo duhovite papirne lutke kot moj prijatelj lutkar, ali končno … pišemo blog (hihi).


 

 

Ni komentarjev:

Objavite komentar