četrtek, 19. maj 2016

Zemlja - naša mati


Je naključje, da na dan moje predstaviteve Svitanj, 31. maja 2016, v Ljubljano prihaja slavni fotograf Sebastiãa Salgada s ciklom fotografij Geneza?

V življenju sem napisala že veliko ljubezenskih pisem (npr. svojemu prvemu fantu Đorđetu v Novi Sad, Emmanuelu v Francijo), zdaj pa bom pisala »ljubezensko pismo planetu« (iz lokalnega prehajam na globalno).

V Mestnem muzeju bomo pisali na »drevesne liste«, izrezane iz dresnikovega papirja (invazivna rastlinska vrsta). Ta bodo izobešena na v drevo oblikovani instalaciji v tem muzeju. Vsak obiskovalec bo v zahvalo za napisano pismo dobil v dar semena avtohtonih rastlin, prav tako vložena v dresnikov papir (po principu nične stopnje odpadkov - »zero waste«). Na novo posajene neinvazivne avtohtone rastline bodo tako simbolno nadomestile v naših kolektivnih akcijah izpuljene invazivne tujerodne.

Se vidimo na Salgadovi razstavi in v Mestnem muzeju. Za pokušino pa nekaj njegovih prekrasnih fotografij (ne glejte samo z očmi ampak začutite tudi opozorilni zvonec za našo preljubo Zemljico)



Ni komentarjev:

Objavite komentar