sobota, 12. november 2016

Objavljam, torej sem


Po moji prilagoditvi Descartovega načela:
Imam blog, torej sem in Imam Facebook, torej sem še bolj, prihaja še različica delavnice za somozaložnike, ki se glasi:
Objavljam, torej sem v NUK.

Sošolka Pavla, ki je tam v službi in me je spravila  na seznam povabljencev, me pred dnevi retorično vpraša, kaj žene Slovence, da se zadolžijo in se podajo v neznano dogodivščino imenovano samozaložba. Narcizem zagotovo ne, ker če kaj Slovenci kot narod nismo, nismo narcisoidni. Morda pozerstvo posameznika ali pa bolj verjetno potreba, da svojo zgodbo deliš z drugimi. Dramatik Eugene O'Neil je že davno zapisal: Na svet pridemo zlomljeni in v kosih. Zlepi nas edino empatija drugega človeka. To je to! Empatija drugega kot lepilo. Ali pa potreba po ustvarjanju, samorealizaciji, kjer pa spet potrebuješ DRUGEGA, ker drugače gre samo za samozadovoljevanje (zadnjič je ena stand-up komičarka izjavila: Če se samozadovoljujem, se lahko tudi samozaposlim!)

No, torej po marmornih blodnjakih te monumentalne Plečnikove zgradbe se prebijemo v čitalnico rokopisne zbirke. Jao, ne maram muzejev in vitrin, ker mi smrdijo po kadavrih in formalinu. Povabljenci so »senior scholars«, med njimi je, zanimivo, veliko moških. Poznam edino zelenooko psihiatrinjo Zdenko Čebašek.

Nekaj zanimivih poudarkov iz predstavitve Andreja Blatnika:
Knjiga je »naprava za vsebino« (too  much). Danes je vsebin več, kot jih lahko použijemo.
Slovenska posebnost je, da so pesniške zbirke med najbolj prodajanimi knjigami!?

Navdušil  me je »case study« znamenite Milene Miklavčič, avtorice knjige Ogenj, rit in kače, niso za igrače. Ko je založniku ponudila, da izda to knjigo, je rekel, da je to »sranje, ki ga ne bo noben bral«. Kot klena Gorenjka je rekla, da je ne bo noben jebal (njene besede) in šla v samozaložbo. Iz izkupička prodaje si je kupila avto in garažo. Publika, ki jim predstavlja spolno življenje naših babic in dedkov, se pogosto zgraža nad predstavljeno vsebino, medtem ko je pornografija prosto dostopna povsod! Z velikim žarom hodi po vsej Sloveniji in predstavlja svojo uspešnico. Kot terapijo za predsodke slovenskega naroda glede »angavljenja v postelji«.


Ni komentarjev:

Objavite komentar