torek, 3. april 2018

Lepljivi človeški odnosi


Pokvarjen giroskop v glavi

Te dni ima kar nekaj zdravstvenih tegob. Vrti se mi v glavi in slabo mi je. Kot da se mi je pokvaril giroskop in je začelo mojo barko zanašati na morju. Pridružilo se je še vnetje dlesni. Telo se že pripravlja na izbruh senenega nahoda. Juhu, nikoli ne zataji. Sem že naročila cordiceps gobice za boljše delovanje dihal in večjo odpornost.

Velikonočni sprehod po prebujajočem gozdu

Po spodnji poti se že valijo gruče pohodnikov na Krim. Mi, lokalci poznamo vzporedno pot, ki je povsem samotna. Potrebujem mir in tišino, spomladansko čiščenje misli, postavljanje stvari na svoje mesto in odvezovanje od nepotrebne šare. V daljavi spodaj se blešči moja Iška. Popki na drevju se že tiho napenjajo in kmalu bo zelena eksplozija.

Film Caramel o lepljivih človeških odnosih

Moram pisati o tem čustveno toplem libanonskem filmu, ki govori o ženskah v Bejrutu. Zgodba se odvija v lepotilnem salonu, mestu, kjer se ženske negujejo in razvajajo. V njem se križajo razne osebne grenke in sladke zgodbe. Lepljive kot je lepljiva karamela, s katero delajo depilacijo. Ženske v salonu so kot sestre in se podpirajo pri iskanju ljubezni, razočaranjih, upiranju tradiciji…
Vidiš, spet smo pri sestrstvu, tej rdeči niti mojega pisanja. Pa pri neizpolnjenih pričakovanjih in hrepenenju. Glavna junakinja čaka svojega ljubimca (poročenega moža) v bordelu, ker ji po hotelih niso hoteli oddati sobe. Zanikrno sobo najprej dodobra očisti in razkuži, jo okrasi z baloni in postavi na mizo torto ter šampanjec. A njega ni! Pridejo pa prijateljice iz salona in jo potolažijo, da še dobro da ni prišel, ker je torta zanič.
Glavna junakinja-kozmetičarka si za maščevanje privošči depilacijo ljubimčeve rdečelase žene. S kakšno slastjo trga trakove karamela na njenih stegnih! Vmes imamo še temo, povezano z lasmi in brki (kot pri svetopisemski zgodbi Samson in Dalila). Dolgolasa lepotica, ki pride v salon na šamponiranje, se končno odloči, da si bo revolucionarno skrajšala lase. Policaj, ki je zaljubljen v glavno junakinjo, pa dovoli odstranitev svojega simbola moškosti-brk. Na koncu je poroka in potem vsi veselo odidemo domov. Bejrut pa ostane daleč s svojo bolečo zgodovinsko zgodbo. Za drug film!



Ni komentarjev:

Objavite komentar