sreda, 10. junij 2020

Neki svežga, neki frišnga


Te dni je težko prezreti lik Magnifica, ki vneto dela reklamo za Spar s kuhovnicami in raznimi gegi. No, priznam, da kljub temu, da se je prodal v reklamne namene, ohranja  svoj tradicionalni videz  malo robustnega, simpatičnega odštekanca.

Preletim Facebookove objave, seveda je veliko pljuvanja po levih in desnih. Hvalabogu, da smo izenačeni vsaj na družabnih medijih, da lahko vsakdo čivka in blati, kakor mu drago. Imamo vse : od zagrizenih radikaliziranih ideologov do psiholoških mojstrov, FDV-jevcev, novinarjev, pisateljev itd. Še najbolj me veselijo kolumne Mihe Mazzinija, je vsaj duhovit in ima širok nabor tem, od psihoprofila nas Slovencev, naših narodnih junakov ter lepega in praznega predsednika do fenomena »slovenskega Pravičnika«.

Na omrežjih se je razplamtela tudi debata o slovenski kulturi. Za Romano Tomc, političarko SDS, ki nas zastopa v »presvitli« Evropi mora biti kultura dostopna in razumljiva narodu in meni, da predstavljajo višek takšne všečne kulture Modrijani?!
 A je potem kaj čudnega, če se morajo naši avantgardni umetniki izstreliti iz tega povprečnega prostora v tujino, kjer dobijo zasluženo priznanje. Pa naj pri tem omenim Laibach in NSK, Dragana Živadinova, Ireno Grafenauer, Tomaža Pandurja, Lilo Prap, Hanno Slak in še in še.

Neki svežga in neki frišnga so bile demonstracije kulturnikov pred minstrstvom za kulturo. Korona spodbude so se našle za gospodarstvo, s.p.-je, prevoznike, kultura, ki je znanilka samobitnosti naroda, pa je ostala mačehovsko prezrta. Ministru se ni zdelo vredno, da pride ven iz svojega brloga in jih nagovori. V znak protesta so posamič pred vhod ministrstva odlagali rekvizite, med katerimi je bilo opaziti več računalniških mišk, slušalke, mikrofon, slikarsko paleto, čopiče, barve, knjige, plakate, lasuljo, piščali in kose oblačil…. Torej njihova osnovna sredstva.

Na koncu so šli »še do nazga«, ko sta igralec Primoža Bezjako in igralka Katarina Stegnar, sicer tudi članica istega igralskega kolektiva Beton Ltd, slekla obleko in jo  nalepila na vrata ministrstva. (A ni hudič, da je Bojan Požar za Novo 24 TV izjavil, da sta ta dva igralca redno zaposlena v SMG in da imata na mesec 2500 EUR plače. Tako, zdaj veste vse).


Vsak protest je legitimen in mu je treba prisluhniti.  Ko ti zmanjka drugih sredstev, moraš uporabiti tudi skrajne ali pa inovativne metode. Podobno kot lepljenje stopinj pred parlamentom ali risanje po tleh… Na žalost pa te legitimne oblike protesta dobijo sodni epilog v obliki izrečenih glob, kot se je zgodilo protestnici Sanji Fidler in še kar nekaj protestnikom, ki so jih legitimirali organi pregona in jih bodo preganjali kot prekrškarje.

Pa še pripis o tem, kako protesnike vidi JJ. Na spominski slovesnosti ob breznu v Kočevskem rogu je izjavil: »Tistim, ki po ulicah in trgih Ljubljane javno grozijo s smrtjo, je treba zato zelo jasno povedati: “Ne bomo vam dovolili, da Slovence znova pahnete v bratomorno divjaštvo«.

Hja, narod si piše sodbo sam!

Ni komentarjev:

Objavite komentar