sobota, 26. september 2020

Kdo je tebe Praslovan, plavati učil

da si preplaval tisto rusko reko in se v mojih genih naselil?

Izgublja se romantična slovanska duša. Pomemben je samo še kapital in kdo bo več pobasal v svoje žepe. V Sloveniji se spet začenja boj za denar v okviru Demografskega sklada. Imeli smo jih že xy. Od raznih skladov za upravljanje do slovenskega državnega holdinga  Kaj se je zgodilo s tradicionalno pridnimi Slovenci, ki naj bi ob navdušenju po osamosvojitvi postali druga Švica? Ki naj bi po Pahorjevih besedah sedli na nemško-francoski vlak, ki je sedaj pod novo vlado začel voziti v smer Madžarske, Češke in Poljske?

Saj ne rečem, da levo usmerjeno jedro misli s svojo glavo in protestira proti zablodam trenutnega režima, a bojim se, da je to glas vpijočega v puščavi. Zadnjič je kulturni minister Vasko Simoniti pri Odmevih vehemetno zatrjeval, da so umetniki večno nazadovoljni, da birokratsko vse štima, čakali so na sprejetje rebalansa proračuna, zdaj bodo pa počasi začeli sprovajati pogodbe in razpise. Brez trohice sočutja, tako, hladno, birokratsko. On vsak mesec dobi plačo in mu ni treba čakati na rebalans. Da je to, da je država za osem milijonov zmanjšala sredstva za kulturo, zagrešil že prejšnji minister. On nič kriv. Znanost je izgubila 22 milijonov evrov, zato ni čudno, da je po inovacijah za nami samo še Romunija!!

V deželo se je počasi priplazila jesen. “Jesen je druga pomlad, ko vsak list postane cvet”, je lepo poimenoval že Albert Camus.

V ponedeljek grem v službo na novo lokacijo na Šmartinko. Za sabo puščam spomine na neko ljubezensko sanjo, na vdihavanje svobode po okoliških poljih in vrtičkarjih, poglede na bele oblačke nad mestom … Ja, tudi na pogled na Grad, ki pa pravi novi šef, ga bomo uživali tudi z nove lokacije!?

 J-ju so vgradili spodbujevalnik srca, da bo delal bolj pravilno in manj intenzivno kot prej. Se lahko s tehniko spremeni človeška duša in odnos do sveta?

 

Ni komentarjev:

Objavite komentar