torek, 21. junij 2016

Množično pri Stonehengeu




Poletni sončni obrat pa ima poleg povsem geografsko-tehničnega za mnoge tudi velik duhovni pomen. Več kot 30.000 novodobnih druidov se je ob nedeljskem sončnem vzhodu tako zbralo ob predzgodovinskem spomeniku Stonehenge na jugovzhodu Velike Britanije ter kljub tipično angleškemu sivemu in deževnemu vremenu s kriki, ploskanjem ter bobnanjem proslavilo sončni vzhod ob najdaljšem dnevu v letu.

Spomenik nepojasnjenega izvora
 
Stonehenge naj bi začeli graditi pred približno 5000 leti, nato pa so ga v več fazah dograjevali do leta 1600 pred našim štetjem. Spomenik leži na planoti Salisbury Plain, okoli 130 kilometrov oddaljeni od Londona, in je uvrščen na seznam svetovne dediščine Unesca. Ni natančno znano, zakaj so Stonehenge sploh zgradili. Nekateri strokovnjaki trdijo, da so ga zgradili oboževalci sonca, saj je poravnan s sončnim vzhodom na najdaljši dan v letu.

Solsticij pri Verisu

Napeto … Kaj bi dala da bi pod starodavnimi kamni našla mir. Tako se moram pa v tem natrpanem urniku boriti s številom znakov besedila in nedelujočimi jezikovnimi portali. No, saj vem, mir moraš najti v sebi, kjub zunanjemu hrupu, a včasih ne gre. Edino popoldanski šampanjček je dobro sedel in obljuba, da gremo jeseni na »sindikalno« vesljanje po Tari. Bosno (vokativ od Bosna)  dolazimo!

Ni komentarjev:

Objavite komentar