sreda, 17. avgust 2016

50 odtenkov pričakovanj

Pričakovanja so kot težak kovček, ki si ga sami napolnimo. Nek program v glavi, ki zagotovo izhaja iz ega, nam kot mali rdeč hudiček šepeta v uho, da bi se to in to moralo tako zgoditi, drugače ne boš srečen. Alenka Rebula to odlično imenuje »grenki kelih«, ki si ga sami pripravimo. Pa si ga res želimo spiti?
Če pogledam nazaj, sem kar »obolevala« za pričakovanji. Tip mora biti pozoren, načitan, duhovit, odločen; stanovanje mora biti veliko, zračno, z velikimi okni; odnosi morajo biti iskreni, odprti itd. itd. Pa seveda ne gre vedno vse po pričakovanjih. Pomembno je, da nas to ne vrže ob tla in da se naučimo čim bolj stvari sprejemati kot so, brez vnaprejšnjih pričakovanj.

No Darja, lepo si tole akademsko napisala. Zdaj se bova pa šli dvogovor med dušo in egom.
Duša:»Kaj je bilo tvoje zadnje pričakovanje, da pišeš tale post?«

Ego osramočen: »Hja, po objavi članka v Oni sem pa glede na široko branost vseeno pričakovala večjo odzivnost. Padla so štiri naročila.«

Duša »Štiri je boljš kot tri, tri je boljš kot dva, dva je boljš kot ena, ena je boljš kot nič.«
Je bil pa obisk tvoje spletne strani velik (tud do 68 obiskov na dan).
Sama si rekla, da ti je pomembno, da se ljudi dotakneš duhovno, ne pa materialna korist.«

Ego: »Kako pa naj vem, da se je besedilo dotaknilo ljudi, če ni oprijemljivih povratnih informacij?«

Duša: »Saj veš, da je dajanje brezpogojno, brez pričakovanj za nazaj. A sta na primer Mozart in Prešeren ko sta se s svojo umetnostjo pehala skozi življenje imela kakšne povratne informacije, kako ljudje dojemajo njuna dela? Sam sebi moraš biti zadosten navdih in verjeti vase. OK?

Ego osramočen: »smrk, smrk, no ja, bom probal.«


Ni komentarjev:

Objavite komentar