petek, 23. junij 2017

22. junij 2017



Okruški časa

Dva dni po Kresni noči.

Britanska kraljica je ob odprtju novega parlamenta nosila klobuk v barvah zastave EU, v katerem je (kako perfidno) obsodila brexit. Vse je en sam božji simbolizem. To je ta »soft« način vladanja, ne poveš nič, v bistvu pa poveš vse. London res postaja pravi adrenalinski park, ki se lahko konča, kot bi rekli naši vrli Štajerci »s črevi na plotu«. Dragi Slovenci, odsvetujem obisk tega mesta, ker nikoli ne veš, kdaj boš končal pod kolesi kakšnega fanatičnega blazneža. Kam plove ta svet, povsod policija, količki, bodeče ograje z žiletkami, špice za golobe?

Slišim, da bo za predsednika kandidiral tudi Andrej Rozman Roza. Fajn, estradniki, kar tako naprej. Med kandidati imamo nekdanjega komika in sedanjega kamniškega župana Marjana Šarca ter sedanjega komika Žigo Papeža (zakaj le hoče biti predsednik, če je že papež?) Soočenja bi lahko bila zelo zanimiva. Sploh pa, kaj nepredvidenega se lahko še zgodi narodu, ki ima za ljubljanskega župana Slovenca srbskega porekla ali pa za župana Pirana temnopoltega človeka??

Slovenijo je pretresel umor umetnika Gašperja Tiča. Ne zanimajo me natolcevanja o njegovi zvezi z 20-letnim fuzbalerjem in članom tujske legije Štefanom Cekićem. Ko sem slišala za 11 vbodov, mi je intuicija dejala, da je šlo za zločin iz strasti. Ne vem, kako bi te lahko ideološka debata v smislu: »Brecht mi ne leži, ali kdo je najboljši fuzbaler na svetu« sprovocirala tako žalosten zaključek vikenda. Meni je vsakega človeka žal, še zlasti če konča takole med štirimi stenami, v na novo kupljenem stanovanju, v katerem je zgleda začenjal novo življenje. Prijatelji so mu v slovo zapisali tole pesem Salvadorja Quasimoda: "Vsakdo sam stoji v srcu zemlje, s sončnim žarkom preboden, in je takoj večer«. Pomislim na vse ljudi žejnega in lačnega duha, ki iščejo svoj žarek v srcu zemlje. Pa naj jih iščejo pri istem ali nasprotnem spolu ali v intelektualnih oz. umetniških svetovih.

Vsem iskalcem želim, da se čim prej odžejate in nasitite, da ne boste storili smrti »z ostrim predmetom«.

Spusti se angel z neba
in nasiti moje žejno srce.


Ni komentarjev:

Objavite komentar