ponedeljek, 26. junij 2017

Slovenija - moja dežela



25. junij 2017
Dan državnosti v Iški. Dva ali trije sosedi izobesijo zastavo. Naša narodna zavednost je na psu. Res smo mlad narod, a vodilne elite vseh barv preveč vlečejo vsaka v svoj konec, tako da narod ostaja brez kompasa. Poglej npr. Francoze, kako zavedno praznujejo 14. julij ali Američane Dan neodvisnosti. Ali pa Norvežane, ki imajo poleg svojih hiš stalno izobešeno zastavo. Domovino moraš imeti v srcu, ne pa se nanjo spomniti samo kadar kakšen naš športnik ali reprezentanca zmaga in ponese v svet glas o tej mali deželici naroda kmetov. Seveda je naše zgodovinsko poreklo narod kmetov in dunajskih hlevarjev. Jezikovno smo se začeli osvobajati šele s Trubarjev, ki je zahteval bogoslužje v (nemški) slovenščini. Ko sva se z Janom učila slovenščine za končni izpit, sta najmočnejši literarni obdobji realizem (Jurčič, Kersnik, Tavčar) in socialni realizem (Miško Kranjec, Ciril Kosmač). Poglej si samo naše narodne junake: Martin Krpan je bil švercar, kralj Matjaž pa s svojo vojsko spi pod Peco in čaka boljše čase. Ups, oprostite, je že vstal od mrtvih in dela reklamo za pivovarno Union-Heiniken pod sloganom: Živjo življenje?! Smo pa Slovenci res pljusnili čez rob s Prešernom in Cankarjem, našimi impresionisti, Murnom, Kosovelom, štiriperesno deteljico Minattijem, Pavčkom, Zlobcem, Menartom, D. Jančarjem, T. Pandurjem in še in še. Po zraku švigajo letala Pipi Strela, Joc Pečečnik je v Ameriki zvezda na področju igralnih avtomatov in izjavlja: »Povsod po svetu sem znal zaslužiti, doma pa niti evra …«

Če se malo poigramo s statistiko. V Sloveniji je 612.000 upokojencev, 107.000 brezposelnih, 161.000 osnovnošolcev in 220.000 srednje in visokošolcev. Skupaj približno 1.100.000 na socialnih transferih ali budžetih staršev. A je potem kej čudna spodnja sličica  z vprašanjem, ali ste ta teden že jedli?

Pa nadaljujmo v bolj umirjenih prazničnih tonih. Zjutraj se s kolesom odpeljem v Iški vintgar. Sedem na svojo skalco z nogami v blagodejno hladnem potočku. Opazujem kačjega pastirja. Modrokovinska barva kril, ki jih lahko čisto splošči, da je videti kot list. Spusti se na vejo, pa na skalo, pa spet na vejo. Tako tudi ljudje frfotamo naokoli in se malo ustavljamo tukaj in malo tam.

Dolina je polna mladih družin, ki bodo v naravi preživele ta vroči dan, ki se obeta. Za zabavo jih analiziram, ko se naše poti za trenutek srečajo Vsak par drugače »diši«, dobesedno po milih in dezodorantih in preneseno, po energiji, ki jo oddaja ...

Par s psom, bolj adrenalinski, raziskovalen, ženska nosi fotoaparat.
Dve ženski s slamniki na glavi, prijateljici, samostojni.
Parček z dvojčkoma. Ona drobna in dolgolasa, ker so dvojčki naporni. On atletski tip, ki nosi otroški košari v rokah.
Moški in ženska. Ona ima v roki blok. Najbrž kakšna sociologa. Nekaj žolčno debatirata.

Iški vintgar je tak prvinski, iz tebe potegne pranaravo. Postavil bi se na veliko skalo in zavriskal, da bi odmevalo po soteski. Potem bi ujel ribo ali z lokom ustrelil divjad, da bo družina imela kaj jesti.

Tako pa imamo doma picopek na elektriko, da nam ni treba kuriti ognja. Živali nam je ujel že Mercatorjev najboljši sosed. Pol se pa čudimo, da smo se odtujili od narave, da imamo holesterol v krvi in da smo prekomerno prehranjeni!



Ni komentarjev:

Objavite komentar