ponedeljek, 5. junij 2017

Kam toneš, zelena dežela?




Pa smo jo dobili, svojo veliko okoljsko katastrofo, požar v tovarni Kemis. Ta je umeščena v bližino stanovanjskih hiš, kmetijskih površin, na območje Nature 2000 in na vodovarstveno območje.

Še preden se je pogorišče malo ohladilo, je bilo na dlani, kako je nesreča daleč presegla sposobnost in zmogljivost občine, da usmerja in obvladuje dogajanje. In vrhniška občina najbrž ni ena od najmanj sposobnih v državi.

Minister Gregor pa nič. Vlada se pač ni dala vreči iz postavljenega tedenskega delovnega ritma: kibernetska varnost, množično vrednotenje nepremičnin, nova gradbena zakonodaja ... In tudi ko so se Vrhničani spraševali, kaj konkretno zanje pomeni tisočkrat presežena meja živega srebra, se vladi ni zdelo potrebno, da bi vsaj poskusila ustanoviti povezovalno multidisciplinarno skupino strokovnjakov, ki bi koordinirala dogajanja in poskrbela za celovito obveščanje. Ne le s podatki o meritvah, ampak tudi s komentarji, kaj izmerjeno pomeni. Tako pa so šla priporočila od tega, da je treba "solatko" oprati, do navodila čez nekaj dni, da jo je treba zvezati v vreče in odložiti, pa bog ne daj na kompost.

In potem imamo tu še Kemis, podjetje, ki skladišči 1500 ton nevarnih snovi, in direktor reče, da ne more povedati, kaj je gorelo, ker je zgorel tudi strežnik, na katerem so beležili podatke o stanju skladiščenega materiala. Varnostnega arhiviranja pa podjetje, katerega naložba je znašala 6,9 milijona, nima!!

No, potem so se res malo zmigali, premir Cerar je priznal, da je bil odziv na katastrofo res slabo koordiniran. Predsednik republike Borut Pahor je sprejel gasilce, reševalce in druge, ki so pomagali pri gašenju, ter se jim zahvalil. Po njegovih besedah so se vse intervencijske službe odzvale ustrezno in brezhibno opravile delo. 2.6.2017, šestnajst dni po požaru, je imenovan koordinator civilne zaščite Srečko Šestan.

Okoljska organizacija Alpe Adria Green, ki je angažirana tudi pri boju proti ekološko podobno spornemu projektu Magne Steyr v Hočah, od glavne inšpektorice ministrice za okolje, zaheva, da vzorčenje in analize okolice požara v Kemisu izvede neodvisni tuji referenčni laboratorij, ter oceni tveganje za otroke, nosečnice ter zaposlene v Kemisu, in da se tovarno Kemis na Vrhniki enostavno zapre. Ta primer je preizkus za vse podobne morebitne okoljske katastrofe, saj imamo v Sloveniji v Sloveniji še 62 obratov, ki pomenijo večjo potencialno nevarnost!

Če je izkoriščanje neizogibno, zakaj se ne bi izkoriščali sami?

Zdaj gremo pa malo v digitalni svet in rudarjenje podatkov, kjer smo vsi »podatkovni sužnji«. Izkoriščajo nas podjetja, ki jim podatke brezplačno posredujemo. V Delu preberem, da medtem ko ljudje na spletu brezplačno delijo všečke, fotografije in druge vsebine, korporacoije prek svojh zelo zmogljivih strežnikov s podatki strani uporabnikov kujejo ogromne dobičke. Umetnica Jennifer Lyn je registrirala korporacijo, ki je dobesedno njeno življenje. V bistve je ona sama izdelek svojega podjetja, saj vključuje njene pretekle izkušnje in sedanje sposobnosti, ki so na voljo kot njene biološke, fizične, psihične soritve in sicer geni, dela, ustvarjalnost, kri, znoj, solze itd. Njen potencial je na voljo v obliki delnic.Tako ji nihče ne more ukrast njene idetitete.

Uau, tudi jaz dajem na voljo svojo kri, znoj, solze … Kdo kupi moje delnice? Kdo da več?

Ni komentarjev:

Objavite komentar