četrtek, 17. avgust 2017

Moj gozd




Gozd je rastlinska katedrala. Čez njegov svod se pretikajo svetlobne kite. V njem je tišina, oglašajo se edino njegovi prebivalci. Sprejme te vase in te objame kot sestra ali brat. Natopi te s svojo gosto tišino, da odideš poživljen in tudi pomirjen.

Gozdove imam rada. Hodim po njihovih poteh. Včasih so strme, da kolneš njihov vzpon, drugič so položne in obložene z mahom, kot tepih v duhovno pokrajino. Spomnim se položnega svetlega gozda v Jeperci, strmega možatega gozda v Lazah pri Ljubljani, kjer je bil rojen moj oče, pa malo divjega gozda na Norveškem, ko sva z Majo ujeli njegov trenutek umirjanja po neurju, pa milega francoskega borovega gozdička pri Marseillu …

Zdaj zahajam v gozd proti Krimu. To je moj gozd ZDAJ. Poznam ga v vseh letnih časih, ko svetlo zelena eksplozija napenja bukove popke. Ko se barvna zavesa spremeni v pastelne barve in pod nogami zašumi listje. Ko neusmiljena narava z vetrom in nalivi razgraja po njem in za seboj zapusti žalostno prizorišče zlomljenih in poležanih dreves. Ko mehka bela odeja prekrije drevesa in zapoje zimsko pravljico. V gozdu mi je vedno lepo. Če se močno skoncentriram začutim prisotnost gozdnih vil in škratov. Začutim nekakšen srh na koži, kot pikanje, a ne neprijetno. Takrat smo na isti valovni dolžini. Takrat vem, da smo ENO.




Ni komentarjev:

Objavite komentar