petek, 16. november 2018

Juhuhu Liffe(in lokalne volitve) so spet tu


Kot vneta filmoljubka si kot vsako leto ogledam 3 filme. Guštiranje se začne, ko si nabavim knjižnico s programom in tehtam, kateri film bi si ogledala. Včasih me je zanimala skandinavska literatura in nikoli nisem zamudila madžarskega filma. Pa seveda tudi produkcije slovanske duše. In res, letos si ogledam en poljski, en češki pa še en libanonski film.

Poljski film Obraz se začne s silnim heavy metal komadom, da te kar vrže s stola. So far so good, to je tudi moja priljubljena glasba. Ne, prehitevam, ta komad je v nadaljevanju , začne se z razprodajo v spodnjem perilu. Ne preveč lepi ljudje se morajo sleči do spodnjega perila in se  nato tepejo za nekaj LD televizorjev. Očitno je med njimi tudi naš heavy-metal junak, ker se s TV na strehi avtomobila vrača v zabačeno podeželsko mesto. V tem mestu gradbinci, med katerimi je tudi sam, gradijo največji Kristusov kip. Že itak je čudak v krščansko obsedenem mestu, kaj bo šele, ko bo padel iz zidarskega odra in po nesreči imel iznakažen obraz. Vsi se mu bodo odrekli, od zaročenke, mame, razen sestre in očeta, za katera je še vedno isti po duši. Na koncu filma se v avtobusu odpelje iz tega zabačenega kraja, upajmo, da boljši prihodnosti naproti. Po Marcelu Štefančiču, ocena ZA.

Smo že pri opevanem filmu libanonske režiserke Nadine Labaki: Kafarnaum. Skozi življenje 12-letnega dečka nas popelje skozi največjo bedo življenja v mestu ruševin in pomanjkanja. Režiserka pravi, da se ni bilo treba nič izmišljevat, ker je življenje tam zares takšno. Revni in brezpravni se nikoli ne rešijo iz začaranega kroga, za preživetje so potrebne največje žrtve prodaje lastnih otrok. Ves čas smo na meji joka, čeprav glavni junak vse premaguje z jezo in besom. Glasba je prekrasna, da malo izboljša to tmurno vzdušje. Tudi konec je hvalabogu  za glavna junaka pozitiven,  a kaj ko se življenje tamkajšnjih ljudi kljub zlati palmi žirije na cannskem festivalu nadaljuje brez sprememb na bolje. ZELO ZA!!

Je res treba hoditi po domovih in deliti letake?

Ravnateljica neke ljubljanske šole se je pred leti odločila, da bo šla v politiko. Njeno obličje sem velikokrat videla na TV. Zadnjič pozvoni spodaj na vratih in ko se javimo na domofon, nam glas pove, da imajo ene letake in nas prosi, da odpremo. No, po 20 min pozvoni tudi na naših vratih. Ker smo imeli slabe izkušnje z raznimi vsiljivimi prodajalci, ki so »kao delali anketo«, najprej namestim verižico in priprem vrata. In koga zagledam? Našo nekdanjo vrlo ravnateljico, ki raznaša letake za kandidata svoje stranke. Mila majko! Ko vidim njen namaziljeni sladkobni obraz se vprašam, kaj se mora zgoditi človeku, da pristane na tak direktni marketing??

Ni komentarjev:

Objavite komentar