torek, 6. november 2018

Lisboa - nadaljevanje


Povsod same ploščice


Hitler je rekel: »Do tukaj bodo ploščice, naprej pa zid«. Za Portugalsko bi se izjava glasila: »Povsod bodo ploščice.« 
Vpliv arabske oz. muslimanske kulture zasledimo povsod, fasade so delno ali v celoti prekrite s ploščicami, zakaj ne bi bili tudi tuk-tuki polepljeni z mozaičnimi motivi? Keramične ploščice so poleg barceloškega petelina in izdelkov iz plute tudi glavni narodni suvenir.





Lepe zgradbe in trgi

Eden od najbolj razpoznavnih simbolov Lizbone je Belemski stolp. Zgrajen je bil v 16. stol., iz belega kamna, v manuelinskem slogu. Od tu so pomorščaki odpluli v svet in je bila zadnja zgradba, ki so jo videli ob slovesu.
Seveda je spet vrsta za vstop v stolp in z Janom se raje malo odpočijeva na ograji, si privoščiva pečen kostanj in si ogledujeva stojnico Wine with a view, kjer dobiš kozarec vina in režiserski stol, s katerega gledaš v reko Tagus.
 



Z vlakom se odpeljeva do končne postaje na zahodu Portugalske do letovišča Cascais. Tukaj imaš kaj videti, prekrasne vile in palače, peščene plaže, športnike, ki tečejo ob obali…






V samem mestnem jedru so številni zanimivi trgi. Poglejte si npr. tole zgradbo, a bi rekli, da gre za železniško postajo?


Trg commerciao malo spominja na trg. Sv. Marka v Benetkah


Za ljubitelje piva je na trgu tudi muzej piva, kjer lahko kupiš pivski vrček z zastavami z vsega sveta.




Obvezno fotkanje na Largo da porta do sol. Potem se udeleživa še maše v bližnji cerkvi Santa Maria Maior, tako za vsak slučaj, za srečo …




Kaj pa kaj oceani?

Življenje izvira iz morja, zato je naša odgovornost, da oceane čim bolj ohranimo. To je moto razstav v eden največjih akvarijev v Evropi, Oceanariju. Najprej nas pozdravi simpatična maskota (seveda obvezno fotkanje). 
 
Akvarij ima pet bazenov z morsko floro in favno. Začasna razstava je prava »zen« poslastica. Gledaš plavajoče ribice in poslušaš umirjeno new age glasbo. Kot da si v nebesih!
Potem pa v ta velik akvarij s 7.000 m3 vode. Mimo stekla priplava ogromen skat, da se ga kar ustrašim. Pa ene grde ribe, ki se držijo, kot da jim je muka tale life. Najbolj so mi všeč klobuki in meduze. Kot drobne packe se napihujejo in praznijo v ritmu dihanja. Pa majhni pingvini, ki se kot nagajivi otroci lovijo po vodi.


Potem se oglasi želodec. V bližini ugledava znameniti M (Mc'Donalds, kako domače!) Malo manj domač je način naročanja, ker si moraš sam na ekranu poklikati naročilo in izpisati račun. Kaj boljšga za Jana, ki ga tak način navdušuje. Edino izdajatelj hrane je bolj neuk in pri najinem naročilu vse zameša. Če bi roboti izdajali hrano, bi bilo boljše.





5 komentarjev:

  1. HELLO: POSOJILO MED SREDNIMI ONLINE INDIVIDUALI V 72 urah

    Iščete posojilo za oživitev svojih dejavnosti bodisi za realizacijo projekta ali potrebujete denar iz drugih razlogov?

    Zaradi skrbi, tudi če se prijavljate v svoji državi in nimate dostopa do financiranja, se obrnite na to e-pošto: marialeydi06@gmail.com, če želite izvedeti pogoje za odobritev posojila in financiranja, brez težav in se posloviti od vaše finančne težave.

    Upoštevajte področja, na katerih vam lahko pomagamo pri izvajanju svojih projektov ali prekinitvi zastoja

    * Finančni

    * Naložbena posojila

    * Osebna posojila

    Ps: Vedite, da delamo v vaše zadovoljstvo, lahko sledite svoji datoteki v spletu, da spoznate njen razvoj.

    Prosim, kontaktirajte me po e-pošti: marialeydi06@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  2. Are you in need of Urgent Loan Here no collateral required all problem regarding Loan is solve between a short period of time with a low interest rate of 2% and duration more than 20 years what are you waiting for apply now and solve your problem or start a business with Loan paying of various bills I think you have come to the right place just contact us We Are Here To Show You A Better Way To Financial Freedom !!!
    Contact Us At : abdullahibrahimlender@gmail.com
    whatspp Number +918929490461
    Mr Abdullah Ibrahim

    OdgovoriIzbriši
  3. URGENT LOAN! URGENT LOAN !! URGENT LOAN !!!

    Are you in need of urgent financial assistance for a personal purpose or for your business needs? Here is some good news for you. We offer loans to individuals or corporate firms at the lowest annual percentage rate 2%.

    Contact us today to get: -

    * Car Loans

    * Business Loan

    * Debt Consolidation Loan

    * Personal Loan

    * Business Expansion Loan

    * Student Loan

    * Agricultural Development Loan

    And Lots more.

    Contact us today Via (Expressglobal55@gmail.com) or (+12606355412)

    Thanks.

    OdgovoriIzbriši
  4. Do you need a quick long or short term Loan with a relatively low interest rate as low as 3%? We offer business Loan, personal Loan, home Loan, auto Loan,student Loan, debt consolidation Loan e.t.c. no matter your credit score.
    Personal Loans (Secure and Unsecured)
    Business Loans (Secure and Unsecured)
    Consolidation Loan and many more.

    Contact US for more information about Loan offer and we will solve your
    financial problem. contact us via email: muthooth.finance@gmail.com
    Phone number: +917428831341 (Call/Whats app)
    Mr. Mike Morgan

    OdgovoriIzbriši
  5. Pozdravljeni

    Oprostite za ta način stika z vami, prejel sem to sporočilo in prepričan sem, da bi bili vi oseba, ki jo potrebujem. Moje ime je Curman Ksenija slovenskega porekla in živim v Slovenija. Če se oglašujem, je to zato, ker trpim za hudo boleznijo, ki me obsoja na gotovo smrt in gre za rak na grlu, na računu imam vsoto 600.000 evrov, ki bi jo rad namenil zaupanja vredni in pošteni osebi. da ga zna dobro izkoristiti. Sem lastnik naftne družbe v Slovenija, pred 6 leti sem izgubila moža, kar me je zelo prizadelo in do danes se nisem mogla ponovno poročiti, nisva imela otrok. Ta znesek bi rad daroval pred smrtjo, saj so mi dnevi šteti zaradi pomanjkanja te bolezni, za katero v Slovenija nisem imel zdravila, ampak pomirjevalo in me zanima, če vam ta donacija lahko koristi. Elektronski naslov: curmank39@gmail.com

    prosim odgovori mi

    OdgovoriIzbriši