sreda, 1. april 2020

Zgodbe iz Koronije


No, pa sem poimenovala nov svet. Poznamo Narnijo, deželo Nikjer Nikoli, Indijo Koromandijo, zdaj pa je ves svet postal Koronija




Kakor rada bi za 1. april povedala šalo: »Epidemije koronavirusa je konec.« ali pa »Naš direktor v službi je odstopil«. Pa na žalost ne morem. It ain't over til it's over. Vsaka stvar mora narediti cel krog, da se sklene.
 Tu je nekaj zgodb iz Koronije, ki so se me najbolj dotaknile:
Tajski kralj Rama X je najel nemški hotel, kamor se je pred virusom umaknil s svojimi 20 priležnicami. Ker pa virus ne izbira, se je že 119 njegovih služabnikov okužilo z virusom in jih je poslal nazaj na Tajsko. »Pošljite mi nove, sveže in zdrave podanike,« si misli v svoji glavi. Kot sem videla na Tajskem, teh ne bo zmanjkalo, ker Tajci kralja častijo z vsemi častmi. Imajo celo zakon, ki jih kaznuje, če bi kakor koli delali proti kralju.
 Gledam video, kako se zdravnik vrne domov in sinček mu veselo steče v objem. Očka se mora umakniti nazaj in počepne od hudega.
Drugi zdravnik otroke pozdravlja čez steklo in se navidezno dotika njihovih dlani.
Tretji živi v avtodomu, da ne bi okužil družine.
Medicinska sestra pravi, da niti v prostem času me more pozabiti na to bolezen. Hčerka je imela rojstni dan, pa ji je lahko le od daleč čestitala …
Pogrebi v Lombardiji so zelo žalostni, samo najožji svojci z maskami. Korona je spremenila tudi smrt. Ta ni več individualna ampak je postala kolektivna.
Začeli so umirati tudi mladi, npr. 16-letna Francozinja in 12-letna Belgijka.
Joj, koliko časa bo potrebnega, da si bomo opomogli od teh travmatičnih dogodkov. Upam, da ne bomo preveč otrdeli navznoter, ker mora človek ohraniti svojo mehko sredico, svojo človečnost.
Predelati hudo, se pobrati in iti naprej. Samo naprej …



Ni komentarjev:

Objavite komentar