ponedeljek, 16. marec 2020

Moj koronavirus - nadaljevanje


16. marec

Dobro jutro sodržavljani!

Jutro je lepo sončno, zunaj je tišina. Samo smetarji razgrajajo in odvažajo naše urbane odpadke. Vas kar vidim, kako skuštrani in krmežljavi ter v pižamah sedite pred ekrani, eni po službeni dolžnosti, drugi zato, ker službene dolžnosti več ni, ker se družbeno življenje počasi zaustavlja. Slovenske železnice (no, vsaj potniški promet) so nehale dihati. Verdijevi sodelavci so do nadaljnjega na čakanju. Jaz imam na srečo še delo, vendar se bo najbrž tudi to počasi zaustavilo, ker bodo evropske inštitucije delale z zmanjšano močjo.

V teh težkih trenutkih imajo posebno mesto mediji, ker so prvi stik z najširšim prebivalstvom. Umetniki in influencarji se poSkypu javljajo v eter. Tanja Žagar vidno prizadeta očita  neodgovornost ljudi, ki posedajo po lokalih. Magnifico je nekam pomečkan, vendar prav tako potrdi, da tudi sam, ki je vedno bil uporabnik, zdaj upošteva  navodila organov. Pravi, da je histerično umirjen ali nekaj takega. Si pa mislim, da zanj koronavirus zaradi težke zgodbe z ženino MS ni tako tragičen. Alojz Ihan, ki ga kot umetnika zelo cenim, kar nekako nespretno z mnogimi vmesnimi a-ji brez vsakega nasmeha suho razlaga statistiko štetja okuženih. Jelko Kacin, tako bleščeč govorec v času slovenske vojne trideset let potem tudi nekako v zapovedujočem tonu brez šarma tolmači ukrepe. Hvala bogu, da se na koncu malo nasmehne, drugače bi mislila, da so mu nardili lobotomijo.

Na Radiu 1 Denis odsvetuje poslušanje pesmi Lublana je bolana in Je v Šiški še kaj odprtega ter Cela ulica nori, ne kliči 113. Priporočene pesmi so Plestenjakova  Roke stran in Lačni Franceki Ne mi dihat za ovratnik.

Tema današnjega dne je, kaj nas uči koronavirus. Najprej to, da če bi  zaustavili onesnaževanje okolja, bi se naša Zemljica kmalu opomogla, kar je dokazalo prekinjeno delovanje tovarn na Kitajskem.

Na Japonskem so se ljudje od pretiranega dela lahko končno spočili.

Zaradi ustavljenega zunanjega družabnega življenja se moramo obrniti navznoter, najti stik s svojim višjim jazom. Se več doma pogovarjati. Biti sočuten do pomoči potrebnih.

Biti ustvarjalen in družabna omrežja izkoristiti za pametna druženja. Pozdravljam pobudo župnika iz Bohinjske Bistrice, ki je vodil mašo prek Facebooka. Ali pa italijanski duhovnik, ki je v cerkvi maševal pred fotografijami svojih vernikov, ki so mu poslali selfije.

Še en predlog: Knjiga kot zdravilo: Nekaj strani na dan odžene skrbi stran!

Pa umirjanje misli, meditacija, biti v mislih z vsemi bolnimi in trpečimi. HARI OM

Ni komentarjev:

Objavite komentar